Wykonanie
Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku
białek. Mi się uzbierało coś ok 20, więc musiałam w końcu coś z nich zrobić. Padło właśnie na babeczkę i na
bezę, którą macie tutaj . Babka jest miękka, delikatna i bardzo dobra. Jak najbardziej możemy zrobić ją też w keksówce jako zwykłe ciacho :)Przepis ze strony smaker.pl.
Składniki:7
białek1 szkl
cukru1,5 szkl
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szkl
oleju1
kisiel truskawkowy2 łyżki
kakao1/3 szkl
maku4 łyżki
wodyPrzygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier.
Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do
białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy
olej oraz
wodę, mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy
kakao, do drugiej
mak, do trzeciej
kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.Foremkę natłuszczamy, obsypujemy
mąką i wykładamy kolejno części ciasta :jasne ->
kakaowe -> różowe -> z
makiem.Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy ciacho ok 40 - 45min do suchego patyczka (jeśli zacznie nam się za szybko przypiekać, to przykrywamy babeczkę folią aluminiową). Po upieczeniu wyjmujemy ją z blaszki i studzimy. Już ostudzoną dowolnie dekorujemy.Smacznego ! :)