ßßß
Makaron w sosie pomidorowym to jedno z naszych ulubionych tzw „codziennych” dań. Robię go dość często , więc staram się urozmaicać je różnymi przyprawami.Tym razem robiłam rurki, czyli penne i jako dodatek wybrałam cebulę i suszone pomidory z zalewy. Dodałam też na pierwszym etapie trochę oliwy od suszonych pomidorów, co bardzo podniosło aromat sosu.opakowanie makaronu penne3/4 szklanki przecieru pomidorowego3 łyżki oleju i łyżka oliwy od suszonych pomidorówmała cebula3-4 suszone pomidory z zalewy2 łyżki mąkiszklanka wodysól, pieprz kolorowy i ziołowy, słodka i wędzona paprykaMakaron gotujemy według przepisu. Na patelni z rozgrzanym olejem i oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę i pomidory. Posypujemy pieprzem ziołowym i paprykami, przesmażamy je by wydobyć aromat. Dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy zimną wodą, mieszając widelcem, aby nie było grudek. Dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy mieszając. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.Sos mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Powiem Wam, że to chyba najsmaczniejszy sos pomidorowy, jaki zrobiłam. Wszyscy wcinali z wielkim apetytem.Smacznego !