Wykonanie
Makaron w
sosie pomidorowym to jedno z naszych ulubionych tzw „codziennych” dań. Robię go dość często , więc staram się urozmaicać je różnymi
przyprawami.Tym razem robiłam rurki, czyli penne i jako dodatek wybrałam
cebulę i
suszone pomidory z zalewy. Dodałam też na pierwszym etapie trochę
oliwy od
suszonych pomidorów, co bardzo podniosło aromat sosu.opakowanie
makaronu penne3/4 szklanki
przecieru pomidorowego3 łyżki
oleju i łyżka
oliwy od
suszonych pomidorówmała
cebula3-4
suszone pomidory z zalewy2 łyżki
mąkiszklanka
wodysól,
pieprz kolorowy i
ziołowy, słodka i wędzona
paprykaMakaron gotujemy według przepisu. Na patelni z rozgrzanym
olejem i
oliwą podsmażamy pokrojoną
cebulę i
pomidory. Posypujemy
pieprzem ziołowym i
paprykami, przesmażamy je by wydobyć aromat. Dodajemy
mąkę i robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy zimną
wodą, mieszając widelcem, aby nie było grudek. Dodajemy
przecier pomidorowy, zagotowujemy mieszając. Doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem.Sos mieszamy ze świeżo ugotowanym
makaronem.
Powiem Wam, że to chyba najsmaczniejszy
sos pomidorowy, jaki zrobiłam. Wszyscy wcinali z wielkim apetytem.Smacznego !