ßßß

Gdy wróciłam z wakacji, na krzaczkach zastałam sporo mocno dojrzalych malin. Uwielbiamy latem naleśniki z owocowym nadzieniem, więc je po prostu przesypałam cukrem i rozgniotłam na mus. Naleśniki nim posmarowane smakowały wyśmienicie !2 jajkaszklanka mlekaszklanka wody gazowanej1, 5 szklanki mąkiszczypta soli, szczypta cukruok. 2 szklanek malin4-5 łyżek cukruJajka rozbijamy i roztrzepujemy. Dodajemy mleko, potem mąkę na zmianę z wodą gazowaną. Na koniec szczypta soli i cukru. Dobrze, jak ciasto troche odpocznie, wystarczy 15 minut.Smażymy na rozgrzanej patelni cienko posmarowanej olejem, z obu stron.Maliny płuczemy, przesypujemy cukrem, zostawiamy, aby puściły sok. Potem rozgniatamy widelcem. Kto nie lubi pestek, może je przetrzec przez sito.Smarujemy naleśniki musem malinowym i zwijamy w rulon.Ponieważ znalazłam w lodówce serek homogenizowany i resztę jagód, zrobiłam też do naleśników twarożek jagodowo- malinowy. Do serka dodalam trochę musu malinowego i rozgniecione z cukrem jagody. Cieszył się nie mniejszym powodzeniem, niż mus malinowy. Smacznego !