Wykonanie

Jak juz
pisałam w ubiegłym roku z okazji Tłustego Czwartku, nie lubię smażenia w głębokim tłuszczu i dlatego zamiast pączków smażę racuchy. Na ten dzień specjalne- nadziewane
truskawkami z
syropu. W tym roku zrobiłam je z ciasta takiego, jak na pączki, z zeszytu z rodzinnymi przepisami.NADZIEWANE RACUCHY Z PĄCZKOWEGO CIASTA1/2 kg
mąki pszennej1/3 kostki stopionego
masła35 g
drożdzy1/2 szklanki
mleka4
żółtka4 łyżki
cukru3/4 szklanki gęstej
śmietanyłyżeczka
spirytusułyżka startej
skórki z cytrynyszczypta
soliłloik
truskawek z
syropuolej do smażeniaNajpierw roztarłam
drożdże z łyżeczką
cukru, dodałam letnie
mleko, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam i przestudziłam
masło i wymieszałam
cukier z
żółtkami.Do miski wsypałam
mąkę, posoliłam troszkę, dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn,
żółtka z
cukrem,
śmietanę, stopione
masło w temperaturze pokojowej,
cytrynową skórkę,
spirytus. Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 45 minut.Na dwie patelnie nalałam
oleju, tak ok. centymetrową warstwę i kładłam łyżką po kilka owalnych placuszków. W środek wciskałam odsączoną z
syropu truskawkę i przykrywałam kleksem ciasta. Smażyłam pod pokrywką, a gdy spód się zrumienił, przewracałam i dosmażałam bez przykrycia.
Olej uzupełniałam, a żeby się nie przypalał, wrzucałam do niego kawałeczki surowego
ziemniaka. Gotowe racuchy odsączałam na papierowych ręcznikach i obtaczałąm w cukrze-pudrze. Właściwie to córcia obtaczała, bo ja na dwie patelnie to miałam co się zwijać… Z tej porcji wyszło około 30 racuchów.Najlepsze są na ciepło, ale dobre też zimne albo letnie, trochę przestudzone. KIlka klasycznych pączków kupiliśmy w
cukierni, ale racuchy cieszą się dużym powodzeniem. Poza tym wczoraj piekłam z córką pączki wegańskie, w piekarniku, na
mleku sojowym i
oleju, bez
jajek. Smakowały jak słodkie nadziewane bułeczki. Ale racuchy są największym przebojem Tłustego Czwartku. Smacznego !