Wykonanie

Kiedy zobaczyłam u Karmel-itki konkurs na danie inspirowane kuchnią ludową, od razu przyszły mi do głowy placuszki z kwiatami akacji, które robiłam i pokazywałam w kilku wersjach. Zadanie konkursowe polega na stworzeniu autorskiego przepisu , wymyśliłam więc muffinki z samymi
płatkami akacji, z aromatycznymi dodatkami.Kuchnię ludową często wykorzystuje jako inspirację dla swoich dań. Lubię ją bardzo, bo jest prosta a zarazem smaczna. Wykorzystuje naturalne składniki, zdrowe i pozbawione szkodliwych dodatków. Największą jej zaletą jest to, że ze zwykłych składników można wyczarować niezwykłe smaki.Moja inspiracja – placuszki z kwiatów czarnego bzu czy akacji smażone w cieście naleśnikowym są pełne naturalnej
słodyczy i aromatów. Takie też są moje muffinki .1, 5 szklanki
mąki2
jajka1/4 szklanki
olejupół małego
jogurtu naturalny1/4 szklanki
wody gazowanej3 łyżki
cukru i 1
cukru z
wanilią1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
płatków z kwiatów akacjiłyżka
likieru Grand Marinier2 łyżki
syropu z akacji
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
olej,
jogurt, wymieszać. Dodawać stopniowo
mąkę,
proszek do pieczenia i
wodę gazowaną,
likier i
syrop akacjowy , wymieszać. Na koniec dodać
płatki akacji i delikatnie wmieszać je w ciasto.Ta porcja starcza na 12 muffinek – napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy w 180 C około pół godziny, do zezłocenia.Wyszły pyszne i pachnące słodko akacjami a
likier pomarańczowy wzmocnił ich smak i aromat.Smacznego !