Wykonanie
Miałam kilka dni temu ochotę na danie z
rybą a w domu tylko puszkę
tuńczyka w sosie własnym. Nie bardzo wiedziałam, co z nim zrobić i wtedy przypomniała mi się moja pierwsza
sałatka, którą robiłam samodzielnie ( no, oprócz klasycznej jarzynowej, ale w tej pomagały mi siostry). Przepis był przebojem wśród moich koleżanek z liceum, a było to baaardzo daaaawno….Bazą byłą puszka
ryby w oleju –
tuńczyka wtedy nie można było uświadczyć, więc to był
śledź albo
szprotki. Dodawało się do tego kilka składników, jako sos wykorzystywało się zalewę od ryb. I koniecznie trochę
zieleniny – najlepiej
szczypiorek. Zrobiłam tę
sałatkę na kolację i zjadłam prawie całą na raty z sentymentu ..
SAŁATKA NA BAZIE
RYBY Z PUSZKIPuszka
ryby w oleju lub w sosie własnym ( wtedy + łyżka
oleju) – u mnie
tuńczyk2
jajka na twardo2
kiszone ogórki10 dkg
żółtego seradymka ze
szczypiorempieprz,
zioła ( dobry
estragon)
Rybę wraz z zalewą wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy widelcem.
jajka siekamy drobno,
ogórki i
ser ścieramy na tarce ( chyba, że ktoś ma jak ja tylko
ser w plastrach, to kroimy w kosteczkę). Dodajemy drobno posiekaną
dymkę ze
szczypiorem, przyprawiamy, jeśli w zalewie nie ma
oleju, to dodajemy trochę
oliwy. Powinna się przegryźć w lodówce gdzieś z pół godziny.Mnie to bardzo smakowało i polecam tym, co mają ochoptę na
sałatkę z
rybą i niewiele czasu. Najdłużej trwa ugotowanie
jajek… Smacznego !