Wykonanie
Już kiedyś wspominałam, że często moimi poczynaniami kulinarnymi rządzi przypadek. Akurat zabierałam się za robienie mielonych, kiedy mój mąż wrócił z zakupów z drobnymi podsuszonymi
kiełbaskami. Pomyślałam więc, ze urozmaicę klopsy i włożę w środek
kiełbaski, nadając im podłużny kształt. Dodałam też do
mięsa nieco mielonej
papryki i
kolorowego pieprzu , żeby były
bardziej pikantne. Całość wyszła bardzo smakowita.1/2 kg
mięsa mielonego15 dkg drobnych kiełbasekCzerstwa
bułkajajkosól,
pieprz czarny i kolorowy
papryka słodka,
majeranekolej do smażenia
Bułkę namoczyłam, odcisnęłam i rozdrobniłam. Dodałam do
mięsa mielonego, wbiłam
jajko, przyprawiłam i
wyrobiłam mięsna masę. Obtoczyłam nią kawałki kiełbasek, formując podłużne klopsy.Usmażyłam je na
oleju, na rumiano z każdej strony.Mielone z niespodzianką przypadły do gustu moim domownikom.Smacznego !