ßßß
To doskonałe klopsiki na imprezę, takie na jeden chaps. Zrobione niemal jak klasyczne mielone , tylko w miniaturowej formie. Dla smaczku do panierki dodałam trochę słodkiej mielonej papryki i to było dobre posunięcie. Miałam je ostatnio na dwóch imprezach z gośćmi i cieszyły się powodzeniem odwrotnym do swojego rozmiaru.1/2 kg miesa mielonego wołowo-wieprzowegoczerstwa bułkajajkomajeranek, tymianek, sól, pierztarta bułka i słodka papryka do panierowaniaolej do smażeniaBułkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy i rozdrabniamy. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wyrabiamy dokładnie masę.Toczymy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w tartej bułce z papryką i smażymy na oleju, obracając, by się dokładnie przyrumieniły z każdej strony.Jak już wspomniałam -idealne jako imprezowa przekąska, i na ciepło i na zimno.Smacznego !UWAGA ! Pamiętacie zeszłoroczną aukcję charytatywną do Kubusia ? W tym roku sprzedajemy kalendarze z naszymi blogowymi przepisami. Jest wśród nich i mój, na zieloną sałatkę z truskawkami.Kalendarze można kupić pod tym adresem – klik, klik