Wykonanie

To jeszcze moje zaległe świąteczne danie, może się przyda komuś podczas długiego weekendu.
Kaczkę najpierw marynowałam w
czerwonym winie z
przyprawami,
potem nadziałam
jabłkami,
suszoną żurawiną,
morelami ,
śliwkami i
rodzynkami. Wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, ciekawa odmiana dla klasycznej
kaczki z
jabłkami.
kaczka bez
podrobów2-3 kwaśno-
winne jabłkakilka suszonych
śliwek i
morelipo garści
rodzynek i
suszonej żurawinysól,
pieprz czarny i
ziołowyimbir,
majeranek,
tymianekczerwone winotrochę
oliwyrosół do podlewania
Kaczkę natarłam
przyprawami z zewnątrz i w środku,
skropiłam obficie
czerwonym winem i wstawiałam na kilka godzin do lodówki.
Potem natarłam jeszcze
oliwą, włożyłam do środka pokrojone
jabłka wymieszane z
suszonymi owocami, zszyłam skórę i wstawiłam do piekarnika w 180 C na około 2, 5 godziny. Obracałam ją i polewałam najpierw rosołem,
potem wytworzonym sosem.Podałam ją z pyzami drożdżowymi świetnie pasującymi do sosu i surówką na bazie
kapusty pekińskiej.
Suszone owoce w farszu i
czerwone wino nadały jej ciekawy aromat. Doskonała jako świąteczne danie.Smacznego !