ßßß
Jakiś czas temu na Demotywatorach było modne ciasto czekoladowe z mikrofalówki. Moje dzieci śmiały się z tego, mówiąc , że ja już od dawna robię ciasta w mikrofalówce, nie uciekają mi z foremek, robię też w dużych naczyniach. Pierwszy wpis na moim blogu to właśnie takie ciastoTo powstało pewnego deszczowego wieczora, kiedy nabraliśmy ochoty na coś słodkiego a nikomu nie chciało się wyjść z domu. Produkty do ciasta miałam, a żeby było szybciej zrobiłam je w dwóch małych pojemnikach. By było ciekawiej, dodałam do środka pokrojoną drobno gruszkę.szklanka mąki1/2 szklanki cukru1 jajkołyżka kakao1/4 szklanki oleju1/4 szklanki wody gazowanejłyżeczka proszku do pieczeniagruszkaszczypta cynamonuSuche składniki wymieszałam w misce, dodałam mieszając widelcem olej i wodę gazowaną , na koniec wbiłam jajko, dodałam pokrojoną drobno gruszkę i zamieszałam do połączenia składników.Wlałam ciasto do dwóch natłuszczonych foremek. I teraz ważna informacja – żeby ciasto nie uciekło z foremki, nastawiamy najpierw na małą moc – 400 W – 3 minuty, potem zwiększamy moc do 600 i wystarczy 4-5 min – ciasto jest gotowe. Cały proces wraz z przygotowaniem nie trwa dłużej niż 15 minut !Wybaczcie jakość zdjęć, był wieczór, trudno dobrze sfotografować przy sztucznym świetle. Za to gwarantuję, że było pyszne, zjedliśmy ledwo przestudzone. Polecam dla nagłych gości.Smacznego !