ßßß
Tradycyjna szarlotka z papierówekSkładniki: na dużą blachę z piekarnika½ kg mąki pszennej300 g masła, zimnego5 żółtek, ugotowanych na twardo i zmielonych150 g cukru + 3 łyżki cukru pudru1 – 1 ½ kg kwaskowatych jabłek, u mnie papierówki1 łyżka waniliowego cukruszczypta soli
Masło, żółtka, cukier puder i mąkę połącz palca. Nie zagniataj. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Pierwszym wyłóż blachę.Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cukrem waniliowym i ułóż na spodzie. Przykryj jabłka resztą ciasto. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku na 175ºC przez około 50 minut. Ostudzone ciasto pokrój oprósz cukrem pudrem i pokrój na kwadraty.Polecane przepisyKrucha szarlotka z budyniemSzarlotka orzechowa z piankąTarta jabłkowa z karmelemTarta kruszonkowa z makiem i owocamiRustykalna tarta z jabłkami