ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna szarlotka z papierówek

Tradycyjna szarlotka z papierówek

nazwa

Wykonanie

No to jemy jabłka! Zawsze czekam na pierwsze papierówki i na szarlotkę . Dzisiaj bardzo tradycyjny przepis, a mianowicie polska szarlotka z ugotowanymi żółtkami. Przepadam za tym ciastem, ale pod warunkiem, że jest upieczone z kwaskowatych jabłek. Pierwsze papierówki świetnie się nadają do tego staropolskiego wypieku.
Tradycyjna szarlotka z papierówek
Składniki: na dużą blachę z piekarnika
½ kg mąki pszennej
300 g masła, zimnego
5 żółtek, ugotowanych na twardo i zmielonych
150 g cukru + 3 łyżki cukru pudru
1 – 1 ½ kg kwaskowatych jabłek, u mnie papierówki
1 łyżka waniliowego cukru
szczypta soli
Masło, żółtka, cukier puder i mąkę połącz palca. Nie zagniataj. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Pierwszym wyłóż blachę.
Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cukrem waniliowym i ułóż na spodzie. Przykryj jabłka resztą ciasto. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku na 175ºC przez około 50 minut. Ostudzone ciasto pokrój oprósz cukrem pudrem i pokrój na kwadraty.
Polecane przepisy
Krucha szarlotka z budyniem
Szarlotka orzechowa z pianką
Tarta jabłkowa z karmelem
Tarta kruszonkowa z makiem i owocami
Rustykalna tarta z jabłkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/tradycyjna-szarlotka-z-papierowek