Wykonanie
Takiej zupy na pewno nie jedliscie

Kuchnia szwedzka potrafi zaskoczyc. Wczoraj zrobilam typowa szwedzka zupe z topinambura z bialym
winem zwana jordärtskocksoppa. Od dawna sie szykowalam na ta zupe, ale zawsze ktos mi wypijal
biale wino. Przepis na zupe stworzyla uczestniczka szwedzkiej edycji masterchef, wiec nie moglam sie zawiesc i mialam racje.

Zupa jest wysmienita w smaku, delikatna i lekko slodkawa. Nalezy do jednych z najbardziej popularnych zup kuchni szwedzkiej, a sam topinambur mozna kupic w kazdym sklepie spozywczym, a w Polsce znalesc prawie w kazdym ogrodku. Wyobrazcie sobie, ze w moim ogrodzie tez rosnie topinambur…Przepis na zupe z topinambura z bialym
winem (jordärtskocksoppa)Skladniki:5 porcji½ kg topinambura3
ziemniaki sredniej wielkosci + 4 do smazenia3
szalotki1 zabek
czosnku1 l
buljonu z
kurczaka1½ dl
bialego wina wytrawnegosol i
pieprz do smaku100 g
boczku wedzonegotroche
poraolej do smazeniaWykonanie:Pokroj w kostke bulwy topinambura,
ziemniaki i
cebulke. Podsmaz na
oleju.Dodaj
czosnek i podlej
winem. Gotuj przez 10 minut , az
wino zredukuje sie do
polowy. Wlej
buljon i gotuj do mietkosci po czym zmiksuj zupe.Reszte ziemniakow pokroj w kostke i usmaz na patelni.
Boczek pokrojony w cienkie plasterki usmaz i odsacz na bibule.Podawaj zupe z usmazonymi ziemniaczkami, pokruszonym
boczkiem i krazkami
pora.

Polecane przepisyZupa kalafiorowa po azjatyckuMinestrone z
dynia i
jarmuzemZupa meksykańska z quinoaKremowa zupa grzybowa z suszonych grzybowLetnia zupa z
cukinii