Wykonanie
Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu zupa. Robiłam ją po raz pierwszy i zamierzam ją od czasu do czasu gotować bo warto. Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 1/2010. Trochę go zmodyfikowałam.

Składniki :45 dag
ziemniaków20 dag
marchwi20 dag
groszku zielonego ( użyłam mrożony)13 dag
pora20 dag
boczku wędzonego chudego2 - 3 skrzydełka z
kurczaka4 łyżki
olejusól,
pieprz do smaku2 litry
wodyWykonanie :Do garnka wlewamy
wodę, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka, gotujemy. W tym czasie warzywa oczyszczamy i myjemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę,
marchew w drobne paski,
por w talarki. Na patelnię wlewamy
olej i podduszamy rozdrobnione warzywa.
Groszek zagotowujemy, wylewamy
wodę.
Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Do gotujących się skrzydełek dajemy podduszone na
oleju warzywa,
groszek i
boczek. Gotujemy ok. 30 minut.Dajemy
sól i
pieprz do smaku.
