ßßß Cookit - przepis na ZUPA JARZYNOWA Z BOCZKIEM

ZUPA JARZYNOWA Z BOCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu zupa. Robiłam ją po raz pierwszy i zamierzam ją od czasu do czasu gotować bo warto. Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 1/2010. Trochę go zmodyfikowałam.
Składniki :
45 dag ziemniaków
20 dag marchwi
20 dag groszku zielonego ( użyłam mrożony)
13 dag pora
20 dag boczku wędzonego chudego
2 - 3 skrzydełka z kurczaka
4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
2 litry wody
Wykonanie :
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka, gotujemy. W tym czasie warzywa oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w drobne paski, por w talarki. Na patelnię wlewamy olej i podduszamy rozdrobnione warzywa. Groszek zagotowujemy, wylewamy wodę. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Do gotujących się skrzydełek dajemy podduszone na oleju warzywa, groszek i boczek. Gotujemy ok. 30 minut.
Dajemy sól i pieprz do smaku.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/04/ZUPA-JARZYNOWA-Z-BOCZKIEM.html