Wykonanie

Bogatą w
białko quinoa stosuję często w sałatkach. Zrobiłam niedawno białą quinoa z warzywami z grilla.
Sałatka quinoa smakuje
sokiem z cytryny,
oliwą z oliwek i świeżym
tymiankiem.Oczywiście nie
mogę obyć się bez
grzybów, które również znalazły miejsce w tej
sałatce. Mam na myśli tu
kurki. Inne warzywo, ktore często przetwarzam i dodałam też do tej sałatki to
cukinia .
Sałatka pasuje idealnie do grilla lub jako samodzielne, zdrowe danie wegetarianskie !Składniki: na 6 porcji1
cukinia2
czerwone papryki4
dymki200 g
kurek1 dl quinoa2 żółte
chillisól2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
tymianku, świeżyWykonanie:Ugotuj quinoa w osolonej wodzie.Ugrylluj
paprykę w piekarniku. Przemyj zimną
wodą, obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.Pokrój
cukinię skośnie, dopraw
solą i ugrilluj.Oczyść
grzyby. Jeśli są duże podziel i usmaż szybko na patelni z
pieprzem i
tymiankiem.Odetnij łodyżkę z
chili, zroluj
między palcami, aby usunąć pestki. Pokrój następnie na cienkie krążki. Dodaj pokrojoną dymkędo
grzybów i podsmaż jeszcze przez chwilę.Wymieszaj delikatnie wszystkie warzywa z quinoa i dopraw
sokiem z cytryny,
oliwą z oliwek i
tymiankiem.Podawaj
sałatkę letnią lub na ciepło z grilla.

Polecane przepisyPasztet z
cukinii i quinoaPikantny sos z
fasoli mungPlacki ziemniaczane z
cukiniąZnowu pizza…
Marchewka inaczej