ßßß
Bogatą w białko quinoa stosuję często w sałatkach. Zrobiłam niedawno białą quinoa z warzywami z grilla. Sałatka quinoa smakuje sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i świeżym tymiankiem.Oczywiście nie mogę obyć się bez grzybów, które również znalazły miejsce w tej sałatce. Mam na myśli tu kurki. Inne warzywo, ktore często przetwarzam i dodałam też do tej sałatki to cukinia . Sałatka pasuje idealnie do grilla lub jako samodzielne, zdrowe danie wegetarianskie !Składniki: na 6 porcji1 cukinia2 czerwone papryki4 dymki200 g kurek1 dl quinoa2 żółte chillisól2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytryny2 łyżki tymianku, świeżyWykonanie:Ugotuj quinoa w osolonej wodzie.Ugrylluj paprykę w piekarniku. Przemyj zimną wodą, obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.Pokrój cukinię skośnie, dopraw solą i ugrilluj.Oczyść grzyby. Jeśli są duże podziel i usmaż szybko na patelni z pieprzem i tymiankiem.Odetnij łodyżkę z chili, zroluj między palcami, aby usunąć pestki. Pokrój następnie na cienkie krążki. Dodaj pokrojoną dymkędo grzybów i podsmaż jeszcze przez chwilę.Wymieszaj delikatnie wszystkie warzywa z quinoa i dopraw sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i tymiankiem.Podawaj sałatkę letnią lub na ciepło z grilla.
Polecane przepisyPasztet z cukinii i quinoaPikantny sos z fasoli mungPlacki ziemniaczane z cukiniąZnowu pizza…Marchewka inaczej