Wykonanie
Ostatnio najbardziej lubię formę przygotowania obiadu z wcześniej podsmażonych kawałków
mięsa, doprawionych na ciepło i podpieczonych dodatkowo w piekarniku. To szybka opcja, nie wymagająca długiego marynowania, temperatura pozwala szybciej pochłonąć smak marynaty przez
mięso. Dziś znów eskalopki ale mogą to być dowolne kotlety z
wieprzowiny. Z
pomidorkami koktajlowymi, które po upieczeniu stają się słodkie i kwaśne.
Tymianek to moja ulubiona
przyprawa, idealnie tu pasuje.
Składniki:6 eskalopekgałązka
pomidorów koktajlowychgarść świeżego
tymiankuczosnek suszony2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
chillisóloliwa z oliwek (do sosu i do smażenia)Przygotowanie:Eskalopki osuszyć na papierowym ręczniku.
Oliwę rozgrzać na dużej patelni i obsmażyć kotlety na złoty kolor.Piekarnik nagrzać do 180 C.
Sok z cytryny,
czosnek,
chilli i
sól wymieszać aż
sól się rozpuści. Dodać
oliwę (tak, aby podwoić objętość marynaty).Obsmażone, gorące eskalopki zalać marynatą i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i obsypać gałązkami
tymianku. Na wierzchu położyć
pomidory.Piec w piekarniku ok 25 - 30 minut, aż
pomidorki będą miękkie.Smacznego :)