Wykonanie
Pomidory uwielbiamy w każdej postaci, a
sos pomidorowy, który chce wam dzisiaj zaproponować można wykorzystać jako sos do pizza, sos do
makaronu lub dip.
Sos pomidorowy ugotowałam z
pomidorów z puszki, ale w sezonie lubię go przyrządzać ze świeżych
pomidorów.
Sos pomidorowy można przyprawić na wiele sposobów ale do podstawowego sosu zawsze dodaje
seler naciowy,
cebule,
czosnek i
ocet balsamiczny. Ten ostatni zastępuję czasami
czerwonym winem, jeśli akurat mam otwartą butelkę.
Świeże
zioła to obowiązkowe
przyprawy. Wierzcie mi, że każdy
sos pomidorowy przyprawiony
oregano,
bazylia czy
rozmarynem smakuje inaczej. Czasami zdarzy się, ze przyprawię sos
anchois. Jestem ciekawa jak smakuje wasz sos pomidorowy?Przepis na
sos pomidorowySkładniki:1 puszka pokrojonych
pomidorów1 mała
cebula1 łyżeczka
soli1 lodyga
selera naciowego1 ząbek
czosnku2 lyzki
oliwyszczypta
czrnego pieprzu2 łyżki
octu balsamicznego1 msk olivoljaWykonanie:Obierz i pokrój
cebulę i
czosnek. Pokrój również
seler naciowy. Podsmaż na
oliwie, nie rumieniąc warzywa.Dodaj
pomidory,
ocet balsamiczny i
przyprawy. Gotuj sos 10 minut, po czym zmiksuj.Polecane przepisyZnowu pizza…
Szpinakowe kopytka z klopsikami w
sosie pomidorowymZielone bułeczki ala pizza czyli pizza rollsWegetariańska pizza z
serem owczym i
ziolamiBardzo
pomidorowy sos do
makaronu