Wykonanie

Dawno nie gotowałam po persku. Kuchnia perska słynie nie tylko z pysznego kebabu ale również z aromatycznych gulaszy. Dzisiaj chce wam zaprezentowac perski gulasz z
okrą .
Okra to warzywo prawie nieznane w Polsce. W Szwecji jeszcze do niedawna kupowałam
okrę w pomidorach w puszce. Teraz tu i ówdzie można spotkać świeżą
okrę.
Okra to nie tylko azjatycki, kulinarny przysmak, ale również warzywo o leczniczych właściwościach. Charakterystyczny śluz, który uwalnia się zaraz po przekrojeniu warzywa łagodzi dolegliwości
żołądkowe i ma właściwości wiążące kolesterol.
Okra zawiera również znaczne ilości witaminy C, a pestki nienasycone kwasy tłuszczowe, z których sporządza się
oliwę.
Okrę można przyrządzać na różne sposoby. W Indiach z
okry sporządza się dania wegetariańskie. Miałam kiedyś przyjemność spróbować takiej
okry, bardzo ostrej ale bardzo smacznej. Nie mniej
okra świetnie nadaje się do zup,
sosów i
mięsnych gulaszy, gdzie oprócz swych walorów
smakowych funkcjonuje jako naturalny zagęszczacz.
Mięsny gulasz z
okrą, khoreshtè bamja jest bardzo popularnym daniem w Iranie, aczkolwiek głównie znanym we wschodniej części
kraju. Do przygotowania tego dania potrzebne jest
mięso gulaszowe z
baraniny, ale można użyć też
wołowiny. Podaje je się z
ryżem.Składniki:500 g
baraniny na gulasz lub
wołowiny500 g
okry z puszki lub świeżej1l wrzątku1
cebula4 zabki
czosnku1 puszka posiekanych
pomidorów, 400 g1 łyżka
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka
chilisól i
czarny pieprz do smakusok z połowy
cytryny1 łyżka
oliwyWykonanie:
Cebulę i
czosnek obierz i drobno pokrój. Oczyść
mięso, pokrój w dużą kostkę i wraz z
cebulą,
czosnkiem i przyprawami podsmaż na patelni na odrobinie
oleju.Przełóż do głębokiego garnka, dodaj
pomidory i zalej wrzątkiem.
Posól. Gotuj gulasz, aż
mięso będzie miękkie. W przypadku
baraniny potrzeba około 1 godziny. Gulasz wołowy wymaga trochę więcej czasu.Jeśli używasz świeżą
okrę, dodaj do gulaszu po upływie połowy czasu gotowania. Jeśli zaś używasz
okry z puszki, dodaj ją na 10 minut przed końcem gotowania.

Polecane przepisy

Perski gulasz z
baraniny z auberżyną i łupanym
grochem
Ghormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi
limonkami

Obiad po persku