ßßß Cookit - przepis na Perski gulasz z okrą

Perski gulasz z okrą

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dawno nie gotowałam po persku. Kuchnia perska słynie nie tylko z pysznego kebabu ale również z aromatycznych gulaszy. Dzisiaj chce wam zaprezentowac perski gulasz z okrą . Okra to warzywo prawie nieznane w Polsce. W Szwecji jeszcze do niedawna kupowałam okrę w pomidorach w puszce. Teraz tu i ówdzie można spotkać świeżą okrę.
Okra to nie tylko azjatycki, kulinarny przysmak, ale również warzywo o leczniczych właściwościach. Charakterystyczny śluz, który uwalnia się zaraz po przekrojeniu warzywa łagodzi dolegliwości żołądkowe i ma właściwości wiążące kolesterol. Okra zawiera również znaczne ilości witaminy C, a pestki nienasycone kwasy tłuszczowe, z których sporządza się oliwę.
Okrę można przyrządzać na różne sposoby. W Indiach z okry sporządza się dania wegetariańskie. Miałam kiedyś przyjemność spróbować takiej okry, bardzo ostrej ale bardzo smacznej. Nie mniej okra świetnie nadaje się do zup, sosów i mięsnych gulaszy, gdzie oprócz swych walorów smakowych funkcjonuje jako naturalny zagęszczacz.
Mięsny gulasz z okrą, khoreshtè bamja jest bardzo popularnym daniem w Iranie, aczkolwiek głównie znanym we wschodniej części kraju. Do przygotowania tego dania potrzebne jest mięso gulaszowe z baraniny, ale można użyć też wołowiny. Podaje je się z ryżem.
Składniki:
500 g baraniny na gulasz lub wołowiny
500 g okry z puszki lub świeżej
1l wrzątku
1 cebula
4 zabki czosnku
1 puszka posiekanych pomidorów, 400 g
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka chili
sól i czarny pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Oczyść mięso, pokrój w dużą kostkę i wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmaż na patelni na odrobinie oleju.
Przełóż do głębokiego garnka, dodaj pomidory i zalej wrzątkiem. Posól. Gotuj gulasz, aż mięso będzie miękkie. W przypadku baraniny potrzeba około 1 godziny. Gulasz wołowy wymaga trochę więcej czasu.
Jeśli używasz świeżą okrę, dodaj do gulaszu po upływie połowy czasu gotowania. Jeśli zaś używasz okry z puszki, dodaj ją na 10 minut przed końcem gotowania.
Polecane przepisy
Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem
Ghormeh Sabzi – perski gulasz z suszonymi limonkami
Obiad po persku
Źródło:http://codojedzenia.pl/perski-gulasz-z-okra