Wykonanie
Witam! Już po obiedzie? My tak. Dzisiaj był obiad po persku . Co niektórzy z Was wiedzą, że mój małżonek wywodzi się z
Iranu, więc nasza domowa kuchnia obfituje w różnego rodzaju perskie potrawy . Muszę przyznać, że po tylu latach małżeństwa nieźle gotuję po persku. Dzisiaj znowu zebrałam pochwały…no tak chwalipięta ze mnie…ha,ha… A co ugotowałam? Pałki kurczęce marynowane w
szafranie i
jogurcie,
szafranowy ryż z berberysem, a do tego podałam pyszną
sałatkę z
jogurtu,
mięty i
sera fety. Palce lizać!
Szafranowe pałki kurczęceSkładniki:4 porcje0,25 g zmielonego
szafranu1 łyżeczka
kurkumy½ łyżeczki kajęnskiego
pieprzu1 łyżeczka grubo i świeżo zmielonego
czarnego pieprzu12 pałek z
kurczaka100 ml
jogurtu2 łyżki
oliwy1- 1 ½ łyżeczki
soli
Kurczęce pałki osusz w papierowym ręczniku. W dużej misce przygotuj marynatę, mieszając
oliwę,
jogurt,
szafran,
kurkumę, czarny i kajeński
pieprz oraz
sól. Wymieszaj marynatę i dodaj pałki
kurczaka, wymieszaj tak aby całe
mięso było pokryte marynatą. Odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Zamieszaj ras podczas marynowania. Marynowane pałki z
kurczaka piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć pałki.Pod koniec pieczenia możesz podkręcić piekarnik, tak aby
kurczak ładnie się zrumienił.W międzyczasie ugotuj
ryż po persku (kliknij w link) czyli z
szafranem i berberysem oraz przygotuj
sałatkę z przepisu poniżej:
Sałatka z
jogurtu i
fety250 ml
greckiego jogurtu100 g
sera feta, u mnie owcza2 łyżki posiekanej
mięty, liście1 łyżka
oliwy
Pokrój drobno liście pieprzowej
mięty. Jeśli masz zwykłą
miętę możesz ją równie dobrze zastosować. Pokrusz
fetę lub zgnieć widelcem, dodaj
jogurt,
miętę,
oliwę i wymieszaj.
Feta jest dosyć słona, więc tej sałatki nie potrzeba solić.Polecane przepisy
Szafranowy ryż z berberysemKrolewski
owoc w perskim gulaszu z
kurczakaPerski kebab kubide z pikantnym
ryżemSzafranowy pilaf z
kurczakiem,
brukselka,
figami i
granatemPerski gulasz z
baraniny z auberżyną i łupanym
grochem