ßßß Cookit - przepis na Obiad po persku

Obiad po persku

nazwa

Wykonanie

Witam! Już po obiedzie? My tak. Dzisiaj był obiad po persku . Co niektórzy z Was wiedzą, że mój małżonek wywodzi się z Iranu, więc nasza domowa kuchnia obfituje w różnego rodzaju perskie potrawy . Muszę przyznać, że po tylu latach małżeństwa nieźle gotuję po persku. Dzisiaj znowu zebrałam pochwały…no tak chwalipięta ze mnie…ha,ha… A co ugotowałam? Pałki kurczęce marynowane w szafranie i jogurcie, szafranowy ryż z berberysem, a do tego podałam pyszną sałatkę z jogurtu, mięty i sera fety. Palce lizać!
Szafranowe pałki kurczęce
Składniki:
4 porcje
0,25 g zmielonego szafranu
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kajęnskiego pieprzu
1 łyżeczka grubo i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
12 pałek z kurczaka
100 ml jogurtu
2 łyżki oliwy
1- 1 ½ łyżeczki soli
Kurczęce pałki osusz w papierowym ręczniku. W dużej misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę, jogurt, szafran, kurkumę, czarny i kajeński pieprz oraz sól. Wymieszaj marynatę i dodaj pałki kurczaka, wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynatą. Odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Zamieszaj ras podczas marynowania. Marynowane pałki z kurczaka piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć pałki.Pod koniec pieczenia możesz podkręcić piekarnik, tak aby kurczak ładnie się zrumienił.
W międzyczasie ugotuj ryż po persku (kliknij w link) czyli z szafranem i berberysem oraz przygotuj sałatkę z przepisu poniżej:
Sałatka z jogurtu i fety
250 ml greckiego jogurtu
100 g sera feta, u mnie owcza
2 łyżki posiekanej mięty, liście
1 łyżka oliwy
Pokrój drobno liście pieprzowej mięty. Jeśli masz zwykłą miętę możesz ją równie dobrze zastosować. Pokrusz fetę lub zgnieć widelcem, dodaj jogurt, miętę, oliwę i wymieszaj. Feta jest dosyć słona, więc tej sałatki nie potrzeba solić.
Polecane przepisy
Szafranowy ryż z berberysem
Krolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka
Perski kebab kubide z pikantnym ryżem
Szafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka, figami i granatem
Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem
Źródło:http://codojedzenia.pl/obiad-po-persku-2