Wykonanie
Bo do sklepu mi jakoś wyjątkowo daleko dziśJeżeli chcecie jeść zdrowo, to świetny czas na to, aby dać Wam małą radę.
Kupcie dziki i
brązowy ryż,
miejcie pod ręką
kasze jaglaną i gryczaną.
Cebula,
czosnek i
przyprawy zawsze w zasięgu ręki, a zamrażalnik pełen
kalafiora,
fasolki,
brokuła i
brukselki.
Brukselka na
ryżu z
czosnkiemSól,
pieprz i
oliwaZ tego chyba można zrobić wszystkoPotrzebujecie:
BrukselkaCzosnekOliwaDziki
ryżRyż gotujecie,
czosnek miażdżycie i lekko rumienicie na
oliwie. Mieszacie z
ryżem, sypiecie odrobinę
soli. Ugotowaną
brukselkę zjadacie z tym
ryżem i wiecie co? Jest najpyszniejsze na świecie i żal, że już koniec :(B jak
Brukselka zawiera sód (uwaga przy problemach z tarczycą!) , potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C, oraz sporo kwasu foliowego. Jest też bogatym źródłem beta-karotenuC jak
Czosnek walczy z wirusami i bakteriami. Jest przeciwgrzybiczny, przeciwzapalny i antyrakowy.D jak Dziki
Ryż ze względu na swoje działanie i wartości odżywcze nadaje się świetnie do diety wspomagającej wygląd skóry i włosów. Zawiera cynk, witaminy z grupy B oraz fitosterole, dobre NNKT oraz związki neutralizujące działanie metali ciężkich.