ßßß
Składniki: na 12 mini tartCiasto na tartę300 ml mąki pszennej100 g zimnego masła100 ml kremowego serkaszczypta soliNadzienie200 g jarmużu, u mnie mrożony1 duża cebula2 łyżki oliwysól i pieprz do smaku200 ml startego cheddara3 jajka200 ml śmietankii100 ml mlekaorzechy włoskie do dekoracjiWykonanie:Z podanych składników zrób kruche ciasto. Nie ugniataj, tylko lekko połącz. Zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej godzinę.Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jarmuż i smaż dopóki jarmuż nie odparuje. Przypraw solą i pieprzem.Ciasto podziel na 30 gramowe porcje, rozwałkuj w krążki i wyłóż nimi formę do muffinek. Podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut.Podpieczone tarty napełnij nadzieniem. Wymieszaj jajka z mlekiem i śmietaną, dopraw solą i pieprzem i wylej na nadzienie. Na koniec posyp startym serem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez około 20 minut.Upieczone tarty udekoruj połówkami włoskich orzechów.
Polecane przepisyZapiekane daktyle z serem chèvreMini kanapki z łososiowym tataremSzybka przekąska z obiadowych resztekDeser gino