ßßß Cookit - przepis na Mini tarty z jarmużem i serem cheddar

Mini tarty z jarmużem i serem cheddar

nazwa

Wykonanie

Do Siego Roku!
Kochani! Dziękuję Wam, że odwiedzacie mój blog i zostawiacie miłe i inspirujące komentarze. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014 i spełnienia noworocznych marzeń. Pewnie jak ja macie ich mnóstwo, ambicje, plany na przyszłość…najwyższy czas na ich realizację!
A jeśli jeszcze macie czas to zapraszam na ostatni przepis w tym roku, a mianowicie mini tarty z jarmużem i z serem cheddar udekorowane włoskimi orzechami.
Składniki: na 12 mini tart
Ciasto na tartę
300 ml mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 ml kremowego serka
szczypta soli
Nadzienie
200 g jarmużu, u mnie mrożony
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
200 ml startego cheddara
3 jajka
200 ml śmietankii
100 ml mleka
orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
Z podanych składników zrób kruche ciasto. Nie ugniataj, tylko lekko połącz. Zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej godzinę.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj jarmuż i smaż dopóki jarmuż nie odparuje. Przypraw solą i pieprzem.
Ciasto podziel na 30 gramowe porcje, rozwałkuj w krążki i wyłóż nimi formę do muffinek. Podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut.
Podpieczone tarty napełnij nadzieniem. Wymieszaj jajka z mlekiem i śmietaną, dopraw solą i pieprzem i wylej na nadzienie. Na koniec posyp startym serem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez około 20 minut.
Upieczone tarty udekoruj połówkami włoskich orzechów.
Polecane przepisy
Zapiekane daktyle z serem chèvre
Mini kanapki z łososiowym tatarem
Szybka przekąska z obiadowych resztek
Deser gino
Źródło:http://codojedzenia.pl/do-siego-roku