Wykonanie
Do
Siego Roku!Kochani! Dziękuję Wam, że odwiedzacie mój blog i zostawiacie miłe i inspirujące komentarze. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2014 i spełnienia noworocznych marzeń. Pewnie jak ja macie ich mnóstwo, ambicje,
plany na przyszłość…najwyższy czas na ich realizację!A jeśli jeszcze macie czas to zapraszam na ostatni przepis w tym roku, a mianowicie mini tarty z
jarmużem i z
serem cheddar udekorowane
włoskimi orzechami.

Składniki: na 12 mini tartCiasto na tartę300 ml
mąki pszennej100 g zimnego
masła100 ml kremowego
serkaszczypta
soliNadzienie200 g
jarmużu, u mnie mrożony1 duża
cebula2 łyżki
oliwysól i
pieprz do smaku200 ml startego
cheddara3
jajka200 ml
śmietankii100 ml
mlekaorzechy włoskie do dekoracjiWykonanie:Z podanych składników zrób kruche ciasto. Nie ugniataj, tylko lekko połącz. Zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej godzinę.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na
oliwie. Dodaj
jarmuż i smaż dopóki
jarmuż nie odparuje. Przypraw
solą i
pieprzem.Ciasto podziel na 30 gramowe porcje, rozwałkuj w krążki i wyłóż nimi formę do muffinek. Podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut.Podpieczone tarty napełnij nadzieniem. Wymieszaj
jajka z
mlekiem i
śmietaną, dopraw
solą i
pieprzem i wylej na nadzienie. Na koniec posyp
startym serem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez około 20 minut.Upieczone tarty udekoruj połówkami
włoskich orzechów.

Polecane przepisyZapiekane
daktyle z
serem chèvreMini kanapki z łososiowym tataremSzybka przekąska z obiadowych resztekDeser
gino