Wykonanie
Ziemniak taka szara bulwa, a ile można z niej wykombinować. Placki ziemniaczane robię przynajmniej raz w tygodniu.
Ziemniaki faszerowane prawie zawsze, kiedy gościmy przyjaciół na obiedzie. Kto może się oprzeć ziemniaczanom różom ? Ziemniaczane zapiekanki to świetna przekąska pasująca do bufetu.Dzisiaj proponuję przepis na tort ziemniaczany . Pyszna zapiekanka ziemniaczana w kształcie
tortu, której smak podnosi
żółty ser o dojrzałym smaku. Uwielbiam zapiekanki z
ziemniaków, bo to łatwe i tanie danie, a mimo wszystko bardzo smaczne i eleganckie.
Przepis na tort ziemniaczanySkładniki:6 – 8 porcji1 kg
ziemniaków300 g
sera dobrze dojrzałego np.
cheddar4
jajka200 ml
mleka200 ml
śmietankisól i
pieprz do smakuWykonanie:Okrągłą formę z obręczą wyłóż pergaminem. Koniecznie.
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż na ładnie na dnie w kilku warstwach, a każdą warstwę obsyp
posól, popieprz i posyp
serem. Zakończ warstwą
ziemniaków bez
sera.Ubij lekko
jajka z
mlekiem i
śmietanką i wylej równomiernie na
ziemniakiWstaw
torta do piekarnika (termoobieg) na 160ºC i piecz przez 40 minut.
Polecane przepisy
Ziemniaki inaczej – ziemniaczane różeOrientalne
ziemniaki z
kurkami na ostro
Ziemniaki faszerowane zapiekaneMini zapiekanki ziemniaczaneCo zrobic z resztkami obiadu ?