Wykonanie
Ostatnio prezentowałam na blogu pikantną salsę, idealną do słonych przekąsek i nachosów. Dziś przyszła kolej na mój następny, ulubiony sos, czyli kremowy dip
serowy. Szkoda, że jest tak niezdrowy i kaloryczny, bo w zasadzie mogłabym go na stałe umieścić w swojej lodówce. Niemniej jednak, od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty i schrupać kilka nachos, umoczonych w
serowym sosie. ;) Poniższy dip będzie także znakomitym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych
mięs, wytrawnych muffinek lub przekąsek z
ciasta francuskiego.
Składniki:100 g
serka topionego (polecam Hochland, ponieważ ma najbardziej wyrazisty smak)50 g tartego
sera (u mnie
cheddar)¾ szklanki
mleka½ łyżeczki
ostrej paprykipieprzsólszczypta
kurkumyPrzygotowanie:
Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy razem z tartym
serem w małym rondelku. Dolewamy
mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż
sery się stopią i powstanie gładki sos. Jeśli
sos jest zbyt gęsty, opcjonalnie dolewamy więcej
mleka.Całość doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
papryką. Dla wzmocnienia koloru dodajemy szczyptę
kurkumy. Gotowy dip
serowy podajemy na ciepło lub na zimno w towarzystwie słonych przekąsek.Smacznego!