ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką jest to ciasto, do którego zawsze wracam po przeróżnych eksperymentach. Zawsze proste, na deser czy na śniadanie ze szklanką mleka. Dzisiaj trochę inny przepis podpatrzony u Basi . Ciasto drożdżowe jest osłodzone karmelem i też ma trochę ciemniejszy kolor niż normalne ciasto drożdżowe . Zamiast tradycyjnej kruszonki z mąki zrobiłam kruszonkę z migdałów, którą ostatnio dosyć często stosuję w moich wypiekach.
Masz za dużo rabarbaru w ogródku to to ciasto drożdżowe powinno przypaść ci do smaku. Jest jak puch, bardzo wysoko wyrośnięte, więc jeśli ktoś woli trochę niższe ciasto to z powodzeniem można użyć do wypieku większej blaszki.
Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką
Składniki: na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm
125 g cukru
2 łyżki wody + 60 ml
90 g masła
500 g mąki
60 ml wody
35 g świeżych drożdży
2 jajka
szczypta soli
½ kg rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1 cm kawałki
Migdałowa kruszonka
50 g masła
40 zmielonych migdałów
40 g cukru
40 g mąki
Wykonanie:
Zacznij od ugotowania karmelu. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i dodaj 2 łyżki wody. Podgrzewaj tak długo aż cukier się stopi i osiągnie piękny złoty kolor. Teraz dodaj masło mieszając cały czas. Zdejmij rondelek z ognia i wlej resztę wody, dokładnie mieszając. Schłodź do letniej temperatury.
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do misy asystenta wsyp resztę mąki, sól,wlej schłodzony karmel i zaczyn drożdżowy. Dodaj jajka i zarób ciasto przez 15 minut. Jeśli ciasto jest jeszcze za twarde dodaj po łyżce mleka, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto wyłóż do małej brytfanki wyłożonej pergaminem.
Na wierzchu ciasta drożdżowego ułóż rabarbar pokrojony w kostkę i całość posyp migdałową kruszonką. Pozostaw ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez 30 minut.
Ewentualnie posyp ciasto cukrem pudrem.
Polecane przepisy
Drożdżowa babka wielkanocna
Szafranowy wieniec drożdżowy
Ciasto drożdżowe z marcepanem
Prawie dietetyczne drożdżówki
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i-migdalowa-kruszonka