Wykonanie
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem i
migdałową kruszonką jest to ciasto, do którego zawsze wracam po przeróżnych eksperymentach. Zawsze proste, na deser czy na śniadanie ze szklanką
mleka. Dzisiaj trochę inny przepis podpatrzony u Basi .
Ciasto drożdżowe jest osłodzone karmelem i też ma trochę ciemniejszy kolor niż normalne
ciasto drożdżowe . Zamiast tradycyjnej kruszonki z
mąki zrobiłam kruszonkę z
migdałów, którą ostatnio dosyć często stosuję w moich wypiekach.

Masz za dużo
rabarbaru w ogródku to to
ciasto drożdżowe powinno przypaść ci do smaku. Jest jak puch, bardzo wysoko wyrośnięte, więc jeśli ktoś woli trochę niższe ciasto to z powodzeniem można użyć do wypieku większej blaszki.

Przepis na
ciasto drożdżowe z
rabarbarem i
migdałową kruszonkąSkładniki: na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm125 g
cukru2 łyżki
wody + 60 ml90 g
masła500 g
mąki60 ml
wody35 g świeżych
drożdży2
jajkaszczypta
soli½ kg
rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1 cm kawałkiMigdałowa kruszonka50 g
masła40 zmielonych
migdałów40 g
cukru40 g
mąkiWykonanie:Zacznij od ugotowania karmelu. Do rondelka z grubym dnem wsyp
cukier i dodaj 2 łyżki
wody. Podgrzewaj tak długo aż
cukier się stopi i osiągnie piękny złoty kolor. Teraz dodaj
masło mieszając cały czas. Zdejmij rondelek z ognia i wlej resztę
wody, dokładnie mieszając. Schłodź do letniej temperatury.Rozpuść
drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki
mąki i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.Do misy asystenta wsyp resztę
mąki,
sól,wlej schłodzony karmel i zaczyn
drożdżowy. Dodaj
jajka i zarób ciasto przez 15 minut. Jeśli ciasto jest jeszcze za twarde dodaj po łyżce
mleka, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.Wyrośnięte ciasto wyłóż do małej brytfanki wyłożonej pergaminem.Na wierzchu
ciasta drożdżowego ułóż
rabarbar pokrojony w kostkę i całość posyp
migdałową kruszonką. Pozostaw ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez 30 minut.Ewentualnie posyp ciasto
cukrem pudrem.

Polecane przepisyDrożdżowa babka wielkanocna
Szafranowy wieniec
drożdżowyCiasto drożdżowe z marcepanemPrawie dietetyczne drożdżówki