Wykonanie
Krucha, karmelowa skórka. Maślane
ciasto drożdżowe. Kouign
Amann, czyli bretońskie ciasto maślane jest absolutnie wyjątkowe w smaku. U nas z dodatkiem soczystych
jabłek.Receptur na to nadzwyczajne ciasto jest bardzo wiele, wszystkie jednak zawierają podstawowe składniki:
mąkę,
drożdże,
wodę,
cukier i solone
masło. Jak w każdym przypadku, najważniejsze są proporcje. Zbyt duża ilość
wody sprawi, że
ciasto drożdzowe będzie maziste i klejące. Zbyt duża ilość
cukru - przesadnie skarmelizowane. Po pierwszej nieudanej próbie (za dużo
wody i
cukru :-) ) udało mi się uzyskać odpowiednią konsystencję, strukturę i smak, które zapamiętałam, kiedy delektowaliśmy się tym
ciastem w jego rodzimej Bretanii. Zapraszam do słodkiej podróży z bretońskim
ciastem maślanym :-)Pozostałe wpisy o cieście
drożdżowym znajdziecie TUTAJ .Składniki:260 g
mąki170 g drobnego
cukru kryształu20 g świeżych
drożdży180 g
masła solonego150 ml
wodypół łyżeczki
soliDodatkowo:50 ml ciepłej
wody2 łyżeczki
cukru2 duże
jabłkamasło do smarowania foremkiPrzygotowanie:
Masło i
drożdże wyjąć z lodówki. Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Formę o średnicy 24 cm wylożyć papierem do pieczenia i delikatnie nasmarować
masłem. Dwie łyżeczki
cukru rozpuścić w 50 ml
wody (składniki dodatkowe). Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół.Przygotować rozczyn (
mąkę,
cukier i
wodę odjąć ze składnikow głównych). Do miski wsypać
mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, wsypać
sól i partiami dodawać
wodę (powinna
mieć ona temperaturę około 37 stopni). Zagnieść ciasto, powinno nie być klejące, tylko gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Miękkie
masło rozgnieść dłonią na papierze (tym od
masła) i lekko schłodzić.
Masło powinno pozostać elastyczne. Zbyt schłodzone nie będzie się dobrze rozwałkowywać z
ciastem.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm. Na wierzchu prostokątu nałożyć rozgniecione
masło i posypać je równomiernie
cukrem.Każdy z
rogów ciasta należy teraz zwinąć do środka w kopertę tak, aby dokładnie przykryć
masło i
cukier.

Rozwałkować na prostokąt.Złożyć na trzy warstwy, tworząc mniejszy prostokąt – najpierw jeden z krótszych
boków złożyć do środka...... a na to drugi z krótszych
boków. Ponownie rozwałkować na prostokąt i złożyć w taki sam, jak wcześniej, sposób.Teraz delikatnie rozwałkować ciasto na kwadrat.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plasterki. Na wierzchu ułożyć w wachlarz plasterki
jabłek, a rogi kwadratu założyć do środka.Przełożyć ciasto do nasmarowanej
masłem formy. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować pędzelkiem zanurzonym w wodzie z rozpuszczonym
cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut.Podawać na ciepło, lub po ostudzeniu.



,Składnik główny:
ciasto drożdżowe,Składnik główny:
masło,Składnik główny:
jabłka,Składnik główny:karmel,Rodzaj dania:Ciasto,