Dzisiaj na obiad naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem :)PRZEPIS:Składniki:Farsz:300 g szpinaku10-12 pieczarek0,5 czerwonej papryki0,5 zielonej papryki400 g piersi z indyka1 mała cebula1 ząbek czosnkukilka liści bazyliiprzyprawy do smaku: pieprz, papryka, sólCiasto na naleśniki:1,5 kubka wody mineralne1 kubek mąki pełnoziarnistej żytniej1 jajko1 łyżka oleju1 . Rozmrażamy szpinak2 . Pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na patelni3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Dusimy razem na małym ogniu4. Indyka kroimy w kostkę i dorzucamy do szpinaku5. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku6. Na koniec siekamy bazylię i dodajemy do całości, dodajemy pieprzu, papryki i soli do smaku.Ciasto naleśnikowe:Wszystkie składniki mieszamy razem i na małym ogniu smażymy. Niestety ciasto z mąki pełnoziarnistej żytniej należy bardzo długo i powoli smażyć. Najlepiej spożywać na świeżo. Jeżeli będzie problem można dodać mąki orkiszowej.Następnie nakładamy farsz i składamy lub zawijamy naleśnika