Wykonanie
Kris: Kolejny, lecz całkiem odmienny przepis na krem z
buraków. Tym razem będzie to krem z
buraków pieczonych w piekarniku razem z łupkami.
Burak zawinięty w folię i upieczony jest słodszy i posiada bardziej skoncentrowany smak niż ugotowany. Dodatek kwaśnego
jabłka i
soku z cytryny uwydatniają smak
buraków lecz jednocześnie łagodzą jego słodkość. Jako dodatek do zupy najlepiej nadaje się
ser grecki (podobny do
sera feta, lecz jest twardszy i da się go zetrzeć na tarce). Ewentualnie możemy użyć
sera typu bałkańskiego.Ania: Niesamowita czerwień, głęboki, żywy kolor, a smak bardzo intensywny. Polecam w nierozłącznym połączeniu z
serem greckim.
Ser ten jest mniej słony niż typowy
ser feta produkcji polskiej i jest też twardszy, dzięki
czemu łatwiej go zetrzeć na tarce. Dodaje niesamowitego aromatu tej zupie. Ta zupa to jest po prostu niespotykany, zaskakujący smak. Proste w przygotowaniu, po drugie
buraki są zdrowiutkie i tanie! Więc do roboty!Kris: Ciekawy jestem który przepis na krem z
buraków przypadnie Wam do gustu? Czy wersja z pieczonymi
burakami i
jabłkiem czy wersja z
batatami i pasternakiem?800 g niedużych
buraków1 małe kwaśne
jabłkopół
cebuli4 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1 litr
bulionusok wyciśnięty z 1
cytrynysól gruboziarnista1 łyżka
oliwy z oliwekTopping:
ser grecki lub
ser typu bałkańskiego
natka pietruszkiBuraki musimy dokładnie wyszorować, a następnie osuszyć. Nie trzeba ich obierać. Każdego
buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180°C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu
buraki kroimy w kostkę.
Jabłko obieramy i również kroimy kostkę.
Czosnek kroimy w plasterki, a
cebulę w piórka.
Cebulę podsmażamy na
maśle. Dodajemy
buraki i
czosnek. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy
jabłko i zalewamy
bulionem. Gotujemy przez 15 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dolewamy więcej
bulionu. Dodajemy
sok z cytryny,
oliwę z oliwek oraz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Krem z pieczonych
buraków podajemy posypany tartym
serem i posiekaną
natką pietruszki.