ßßß Cookit - przepis na Krem z pieczonych buraków z jabłkiem

Krem z pieczonych buraków z jabłkiem

Wykonanie

Kris: Kolejny, lecz całkiem odmienny przepis na krem z buraków. Tym razem będzie to krem z buraków pieczonych w piekarniku razem z łupkami. Burak zawinięty w folię i upieczony jest słodszy i posiada bardziej skoncentrowany smak niż ugotowany. Dodatek kwaśnego jabłka i soku z cytryny uwydatniają smak buraków lecz jednocześnie łagodzą jego słodkość. Jako dodatek do zupy najlepiej nadaje się ser grecki (podobny do sera feta, lecz jest twardszy i da się go zetrzeć na tarce). Ewentualnie możemy użyć sera typu bałkańskiego.
Ania: Niesamowita czerwień, głęboki, żywy kolor, a smak bardzo intensywny. Polecam w nierozłącznym połączeniu z serem greckim. Ser ten jest mniej słony niż typowy ser feta produkcji polskiej i jest też twardszy, dzięki czemu łatwiej go zetrzeć na tarce. Dodaje niesamowitego aromatu tej zupie. Ta zupa to jest po prostu niespotykany, zaskakujący smak. Proste w przygotowaniu, po drugie buraki są zdrowiutkie i tanie! Więc do roboty!
Kris: Ciekawy jestem który przepis na krem z buraków przypadnie Wam do gustu? Czy wersja z pieczonymi burakami i jabłkiem czy wersja z batatami i pasternakiem?
800 g niedużych buraków
1 małe kwaśne jabłko
pół cebuli
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 litr bulionu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól gruboziarnista
1 łyżka oliwy z oliwek
Topping:
ser grecki lub ser typu bałkańskiego
natka pietruszki
Buraki musimy dokładnie wyszorować, a następnie osuszyć. Nie trzeba ich obierać. Każdego buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180°C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu buraki kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i również kroimy kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy buraki i czosnek. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy jabłko i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 15 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dolewamy więcej bulionu. Dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Krem z pieczonych buraków podajemy posypany tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://kulinarnepogawedki.pl/krem-pieczonych-burakow-jablkiem