ßßß
(2-3 porcje)CIECIERZYCA UGOTOWANA/Z PUSZKI (ok 400g)POMIDORY Z PUSZKI (400g)1 BIAŁA CEBULACZOSNEK (2 ząbki)MLEKO KOKOSOWE (ok 200ml)OCET BALSAMICZNY (2-3 łyżki)OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1-2 łyżeczki)OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDO PODANIA:TARTY TWARDY SER (np parmezan) (ok 80g)LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTYNa patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 1-2 minuty. Gdy zmięknie, dodajemy posiekany czosnek, paprykę i ocet balsamiczny, mieszamy. Dodajemy pomidory (razem z sokiem), 2/3 dobrze opłukanej ciecierzycy. Całość smażymy 2-3 minuty i przekładamy warzywa do garnka. Dolewamy ok 250ml wody i mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, po czym studzimy i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałą ciecierzycę i ponownie pogrzewamy. Przelewamy do miseczek, posypujemy tartym serem i listkami mięty. Gotowe!.