ßßß
Składniki na 24 pączki:0,5 l mleka1 kg mąki50 g drożdży4 żółtka70 g cukru0,5 kostki margarynycukier waniliowyszczypta soli4-5 kostki smalcu do smażeniamarmolada, dżem, powidła- co kto lubiLukier:2,3 łyżki wrzącej wody1 szklanka cukru pudruDo lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól, zagniatamy i pozostawiamy (na ok 30 minut )w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i pozostawiamy do wystygnięcia oraz ucieramy żółtka z cukrem. Do wyrośniętego ciasta dodajemy tłuszcz i utarte składniki, ponownie zagniatamy i pozostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich zagniatamy i formujemy w podłużny wałek, kroimy na ok. 12 kawałków. Kawałeczki kładziemy na posypanym mąką ( w moim przypadku) blacie. Na środek każdego kawałeczka nakładamy małą łyżeczkę marmolady. Zamykamy marmoladę kawałkami ciasta tworząc jak gdyby sakiewkę i i odkładamy na posypany blat (łączoną częścią ciasta do dołu). Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 minut.Rozgrzewamy smalec w garnku i po wyrośnięciu przygotowanych pączków wkładamy je na mocno rozgrzany tłuszcz. Opiekamy z dwóch stron ( widać po kolorze kiedy należy przewrócić pączka). Wykładamy na tacę na której kładziemy wcześniej ręcznik papierowy- pochłania zbędny tłuszcz. Polewamy lukrem ( wrzącą wodą zalewamy cukier puder i energicznie mieszamy) i gotowe.