ßßß Cookit - przepis na Lukier:

Lukier:

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze w życiu pączki, byłam w stresie, ale udały się...na szczęście. Przepis dostałam od rodzinnego cukiernika, który się teraz śmieje, że konkurujemy ze sobą :) ale gdyby tak było-z pewnością nie dostałabym tej "tajemnej receptury" :) Pączusie wyszły niesamowicie puszyste ( chociaż obawiałam się czy nie będziemy nimi rzucać o ścianę ;)) smakowite, takie prawdziwe- domowe...A, że czasochłonne - nie ważne!!! Warto się pomęczyć ;)
Składniki na 24 pączki:
0,5 l mleka
1 kg mąki
50 g drożdży
4 żółtka
70 g cukru
0,5 kostki margaryny
cukier waniliowy
szczypta soli
4-5 kostki smalcu do smażenia
marmolada, dżem, powidła- co kto lubi
Lukier:
2,3 łyżki wrzącej wody
1 szklanka cukru pudru
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól, zagniatamy i pozostawiamy (na ok 30 minut )w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i pozostawiamy do wystygnięcia oraz ucieramy żółtka z cukrem. Do wyrośniętego ciasta dodajemy tłuszcz i utarte składniki, ponownie zagniatamy i pozostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich zagniatamy i formujemy w podłużny wałek, kroimy na ok. 12 kawałków. Kawałeczki kładziemy na posypanym mąką ( w moim przypadku) blacie. Na środek każdego kawałeczka nakładamy małą łyżeczkę marmolady. Zamykamy marmoladę kawałkami ciasta tworząc jak gdyby sakiewkę i i odkładamy na posypany blat (łączoną częścią ciasta do dołu). Przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 minut.
Rozgrzewamy smalec w garnku i po wyrośnięciu przygotowanych pączków wkładamy je na mocno rozgrzany tłuszcz. Opiekamy z dwóch stron ( widać po kolorze kiedy należy przewrócić pączka). Wykładamy na tacę na której kładziemy wcześniej ręcznik papierowy- pochłania zbędny tłuszcz. Polewamy lukrem ( wrzącą wodą zalewamy cukier puder i energicznie mieszamy) i gotowe.
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/02/Paczki.html