ßßß
Składniki :2 piersi z kurczaka250 gram mięsa mielonego1 jajko1 cebula1-2 ogóreczki kiszone2 ząbki czosnkuodrobina startego żółtego sera (około 5 dag)musztarda francuskaprzyprawa do mięsa mielonegosól i pieprz – jakieś przyprawy do smakuolej do smażeniabułka tarta do panierowaniawykałaczki1. Mięso mielone doprawiamy startą cebulą, przeciśniętym czosnkiem, łączymy z serem i jajkiem i doprawiamy według uznania – sól, pieprz, czy pieprz ziołowy – co lubicie – wszystkiego po szczypcie. Z wygody lubię też używać przyprawy do mięsa mielonego (gotowej). Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakieś 15 minut do lodówki.2. Filety myjemy i porcjujemy. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy odrobinką soli i pieprzu – papryką słodką, ostrą, może być ociupinka curry. Na nie nakładamy cienką warstwę musztardy francuskiej.3. Na musztardę cienką warstwę mięsa mielonego i kawałek ogórka. Zwijamy w roladę, szczepiamy wykałaczkami i panierujemy w bułce tartej.4. Kolejno obsmażamy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i zapiekamy przez jakieś 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C.Smacznego.