Wykonanie

Robisz często kotlety, jednak masz dość rutyny? Z pewnością świetnie poradzicie sobie z roladkami, w których wykorzystuje dwa rodzaje
mięsa. Po prostu
mięso w
mięsie, z dowolnie dobranym wsadem.

Składniki :2
piersi z kurczaka250 gram
mięsa mielonego1
jajko1
cebula1-2 ogóreczki kiszone2 ząbki
czosnkuodrobina startego
żółtego sera (około 5 dag)
musztarda francuska
przyprawa do mięsa mielonego
sól i
pieprz – jakieś
przyprawy do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowaniawykałaczki1.
Mięso mielone doprawiamy startą
cebulą, przeciśniętym
czosnkiem, łączymy z
serem i
jajkiem i doprawiamy według uznania –
sól,
pieprz, czy
pieprz ziołowy – co lubicie – wszystkiego po szczypcie. Z wygody lubię też używać
przyprawy do mięsa mielonego (gotowej). Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane
mięso odstawiamy na jakieś 15 minut do lodówki.2. Filety myjemy i porcjujemy. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy odrobinką
soli i
pieprzu –
papryką słodką, ostrą, może być ociupinka
curry. Na nie nakładamy cienką warstwę
musztardy francuskiej.3. Na
musztardę cienką warstwę
mięsa mielonego i kawałek
ogórka. Zwijamy w roladę, szczepiamy wykałaczkami i panierujemy w
bułce tartej.4. Kolejno obsmażamy je na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością
wody i zapiekamy przez jakieś 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C.Smacznego.
