ßßß
Odmierz odpowiednią ilość mąki, a następnie dodaj do niej margarynę – taką chłodną, od razu wyjętą z lodówki. Posiekaj nożem i dodaj 2 żółtka oraz cukier. Jeszcze raz całość razem posiekaj, a następnie w miarę szybko zagnieć ciasto. Potem włóż je do lodówki na pół godziny – albo owinięte folią spożywczą, lub jeśli nie posiadasz – w metalowej misce.
Po wskazanym wyżej czasie wyjmij ciasto i postaraj się je rozwałkować, a następnie ułóż w formie do pieczenia (albo posmarowanej jakimś tłuszczem, lub tak jak ja (bo jest wygodniej) na papierze do pieczenia). Nie jest to do końca takie proste, ponieważ ciasto się momentami „rwie”, więc formuj je już w formie. Brzegi uformuj trochę wyższe i pobaw się w jakiś wzorek – jednego mazurka „ponacinałam” wykałaczką, na drugim ramkę zrobiłam z ruloników z ciasta (aby nie różniły się tylko mąką).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na 20 minut – aż się zarumieni.Następnie wyciągamy i czekamy aż ostygnie – nie wyciągaj go z formy wcześniej, bo może ci się złamać!!
Etap końcowy – smarujemy masą krówką (ja użyłam o smaku orzechowym, ale są też totoffi, kawowe, kokosowe itp.). Ozdabiamy bakaliami :). Rewelacyjnie się do niej przyklejają. Pamiętaj, że jeżeli do ozdoby chcesz wykorzystać migdały, trzeba je wcześniej sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki.Mazurek nr 1



Mazurek nr 2

Wyszły smaczne jak z obrazkówJeśli nie mieliście w świątecznych planach mazurka, to jest jeszcze cały dzisiejszy dzień na jego przygotowanie