ßßß Cookit - przepis na Fasolka po Bretońsku

Fasolka po Bretońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolkę po bretońsku zrobimy na bogato pod kątem mięsnym, ale ubogo jeżeli chodzi o „pomidory”. Taka dziwaczna wersja zaspokajająca bardziej mięsożerców niż roślinożerców 😉
Składniki :
½ kg fasoli jaś
4 laski kiełbasy
25 dag boczku wędzonego
słoiczek lub puszka koncentratu pomidorowego (90g)
1,5-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Dzień wcześniej, wieczorkiem, płuczemy fasolę pod strumieniem zimnej wody, a następnie wsypujemy do miski i zalewamy chłodną, przegotowaną wodą tak, aby nam zakryła całą fasolę. Odstawiamy w kuchni na blacie na całą noc. Rano całość przelewamy go garnka i gotujemy. Fasola bardzo chłonie wodę, dlatego w trakcie gotowania parokrotnie ją dolewamy – nie raz mnie to uratowało przed przypaleniem fasolki. I tak ją gotujemy aż do miękkości. Uważać należy by jej nie przegotować – „ciapowata” fasolka nie jest smaczna (ja osobiście preferuję nawet trochę twardszą).
W trakcie, kiedy fasola się gotuje, kroimy w kosteczkę pozostałe składniki, tj. kiełbasę, boczek, cebulę i przeciskamy przez maszynkę czosnek. Pamiętaj, że smaczne danie to dobre składniki – jeżeli kupisz dobrą kiełbasę i boczek, fasolka z pewnością będzie „pierwsza liga”.
Kiedy już skończymy, całość podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu – np. na oleju.
Fasola jest już ugotowana, dlatego możemy już wrzucić do garnka wszystkie pozostałe składniki – tj. ze 2 listki liścia laurowego, ze 3 ziarenka ziela angielskiego, należy lekko posolić i popieprzyć do smaku, posypać majerankiem (ja wsypałam około ½ opakowania), wrzucić obsmażoną kiełbasę, boczek, cebulkę i przeciśnięty czosnek. Całość wymieszać ze sobą i jeszcze trochę razem pogotować.
W kubku z ciepłą, przegotowaną wodą, rozrobić słoiczek (90 g) koncentratu pomidorowego i wlać go do garnka z fasolką. Całość jeszcze trochę razem pogotować.
Najlepiej podawać z bułką lub chlebem.
reklama
Źródło:http://bettycook.pl/2013/03/fasolka-po-bretonsku