ßßß Cookit - przepis na Marchewkowiec z Kremem

Marchewkowiec z Kremem

nazwa

Wykonanie

Sobotnie, słoneczne popołudnie. Dobra pora na odrobinę słodkości. Ciasto marchewkowe swoim kolorem przyciąga i zachęca do zajadania w blasku zachodzącego słońca, na tarasie, może już w krótkim rękawku? ..
Karoten zawarty w marchwi doda kolorytu bladej, pozimowej jeszcze skórze. Krem z sera białego porwie niezykłą delikatnością i świeżością wiosny.
Nic, tylko piec! ;)
Składniki ( na placek o śr. 20 cm/ 8 porcji):
3 średnie marchewki
4 jaja
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru mielonego
5 łyżek cukru trzcinowego
aromat waniliowy
pomarańcza
300 g sera chudego białego
5 łyżek jogurtu naturalnego
Pomarańczę dobrze umyj i zetrzyj jej skórkę na tarce o małych oczkach. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane zmiel na mąkę. W większym garnku utrzyj mikserem żółtka z 3 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę. Dodaj mąkę z płatków, proszek do pieczenia, imbir, 4 krople aromatu waniliowego, połowę skórki pomarańczy oraz utartą marchew. Wszystko dobrze wymieszaj. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i wymieszaj z masą marchwiową. Przełóż to tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Wyjmij z pieca, ostudź. Podziel na 2 placki.
Ser utrzyj z 2 łyżkami cukru, stopniowo dodając jogurt naturalny. Przełóż blaty kremem. Górę posyp skórką pomarańczy.
Wartość Kaloryczna 160 kcal (1 porcja)
Białko 13,9 g
Węglowodany 18 , 3 g
Tłuszcz 3 , 7 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/03/marchewkowiec-z-kremem.html