Wykonanie
Sobotnie,
słoneczne popołudnie. Dobra
pora na odrobinę słodkości. Ciasto
marchewkowe swoim kolorem przyciąga i zachęca do zajadania w blasku zachodzącego słońca, na tarasie, może już w krótkim rękawku? ..Karoten zawarty w
marchwi doda kolorytu bladej, pozimowej jeszcze skórze. Krem z
sera białego porwie niezykłą delikatnością i świeżością wiosny.Nic, tylko piec! ;)


Składniki ( na placek o śr. 20 cm/ 8 porcji):3 średnie
marchewki4
jaja4 łyżki
płatków owsianych2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
imbiru mielonego5 łyżek
cukru trzcinowegoaromat waniliowypomarańcza300 g
sera chudego białego5 łyżek
jogurtu naturalnegoPomarańczę dobrze umyj i zetrzyj jej skórkę na tarce o małych oczkach.
Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Płatki owsiane zmiel na
mąkę. W większym garnku utrzyj mikserem
żółtka z 3 łyżkami
cukru na gładką, puszystą masę. Dodaj
mąkę z
płatków,
proszek do pieczenia,
imbir, 4 krople
aromatu waniliowego, połowę skórki
pomarańczy oraz utartą
marchew. Wszystko dobrze wymieszaj. Z
białek i szczypty
soli ubij sztywną pianę i wymieszaj z masą marchwiową. Przełóż to tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.Wyjmij z pieca, ostudź. Podziel na 2 placki.
Ser utrzyj z 2 łyżkami
cukru, stopniowo dodając
jogurt naturalny. Przełóż blaty kremem. Górę posyp skórką
pomarańczy.

Wartość Kaloryczna 160 kcal (1 porcja)
Białko 13,9 gWęglowodany 18 , 3 gTłuszcz 3 , 7 g