Wykonanie
Konkretne ciasto pełne korzennego aromatu i jogurtowej delikatności. Dietetyczne?! Kto by pomyślał - gdy powiedziałam to moim znajomym, byli bynajmniej zszokowani :) . Pomysł na szast-prast, szybko się robi, ładnie rośnie, i zawsze się udaje.Przepis można nazwać "
mostem" łączącym "tych na diecie" i "tych, co sobie mogą... " . No bo to "ciasto", a ciasta to rodzaj
słodyczy. No i można pozwolić sobie na 2 lub nawet 3 kawałki :)

Składniki (na 12 porcji):1 łyżeczka
sody do pieczenia1 szklanka chudego
jogurtu naturalnego (200 g )2 łyżki
margaryny Rama (30 g)1/2 szklanki
cukru trzcinowego (100 g )1 łyżeczka
aromatu waniliowego1 ubite
jajomąka żytnia (200 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiruSodę do pieczenia wymieszaj z odrobiną
jogurtu, dodaj pozostały
jogurt, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj
margarynę,
cukier,
aromat waniliowy i połowę ubitego
jaja. Ubij, aż masa nabierze kremowej konsystencji, mieszając dodawaj resztą
jaja.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
przyprawy wymieszaj z masą
jogurtową. Przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostaw w formie na 10 minut. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na 12 części.Wartość Kaloryczna 115 kcal (1 porcja)
Białko 2,5 gWęglowodany 21 , 4 gTłuszcz 2 , 7 g