ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste Ciasto Jogurtowe

Pełnoziarniste Ciasto Jogurtowe

nazwa

Wykonanie

Konkretne ciasto pełne korzennego aromatu i jogurtowej delikatności. Dietetyczne?! Kto by pomyślał - gdy powiedziałam to moim znajomym, byli bynajmniej zszokowani :) . Pomysł na szast-prast, szybko się robi, ładnie rośnie, i zawsze się udaje.
Przepis można nazwać "mostem" łączącym "tych na diecie" i "tych, co sobie mogą... " . No bo to "ciasto", a ciasta to rodzaj słodyczy. No i można pozwolić sobie na 2 lub nawet 3 kawałki :)
Składniki (na 12 porcji):
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 szklanka chudego jogurtu naturalnego (200 g )
2 łyżki margaryny Rama (30 g)
1/2 szklanki cukru trzcinowego (100 g )
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 ubite jajo
mąka żytnia (200 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Sodę do pieczenia wymieszaj z odrobiną jogurtu, dodaj pozostały jogurt, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj margarynę, cukier, aromat waniliowy i połowę ubitego jaja. Ubij, aż masa nabierze kremowej konsystencji, mieszając dodawaj resztą jaja. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszaj z masą jogurtową. Przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostaw w formie na 10 minut. Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na 12 części.
Wartość Kaloryczna 115 kcal (1 porcja)
Białko 2,5 g
Węglowodany 21 , 4 g
Tłuszcz 2 , 7 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/05/penoziarniste-ciasto-jogurtowe.html