Wykonanie
Słysząc o kotletach, na myśl przychodzą kaloryczne,
mięsne dania. Nic bardziej mylnego !Przepis idealny do wykorzystywania resztek np. gdy z obiadu zostaną ci ugotowane
ziemniaki można wyczarować królewską kolację ( do Polski
ziemniaki trafiły za pośrednictwem króla Sobieskiego :)).

Składniki (na 2 porcje):4
ziemniakijajkośmietana 12% 1 łyżka
mąka 1 łyżka
bułka tarta 2 łyżki2
pomidoryJogurt Naturalny 2 łyżki
natka pietruszkipieprzpapryka ostraZiemniaki obrać, umyć, ugotować, utłuc na sypko. Dodać
mąkę,
śmietanę,
jajko, przyprawić
pieprzem i wszystko bardzo dobrze wymieszać. Następnie formować kotleciki i obtoczyć je w
bułce tartej. Smażyć z dwóch stron.
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Natkę pietruszki posiekać.
Pomidory,
natkę i
jogurt naturalny wrzucić do malaksera, przyprawić
papryką i zmiksować.Kotlety przełożyć na półmiski i polewać sosem.Następnie ... można siadać do stołu i brać się za jedzenie :) Smacznego!Wartość Kaloryczna 280 kcal ( 1 porcja )
Białko 11 gWęglowodany 49 , 2 gTłuszcz 4 , 7 g