Wykonanie
Dzisiaj prezentuje bardzo fajny obiad studencki. (albo jakiś inny posiłek, nic nie narzucam)Składniki:-0,5-1 kg ugotowanych
ziemniaków-
jajko-2-4 łyżki
mąki-
olej do smażenia-
sól,
pieprz,
ostra papryka-
bułka tartaPrzygotowanie:
Ziemniaki należy ugnieść lub jeśli są już zimne to zmielić lub z jakiś inny sposób przemienić w jednolitą papkę. Dodać do nich
jajko i
mąkę w odpowiadających nam proporcjach, nie może być za dużo
jajka w stosunku do
ziemniaków i
mąki bo ciasto będzie zbyt rzadkie i nie uformujemy z niego kotletów. Dodajemy też
przyprawy i wyrabiamy ciasto łyżką. Na płaskim talerzu wysypujemy
bułkę tartą. Zwilżamy lekko dłonie aby ciasto się nie lepiło i formujemy z niego kulki które następnie obtaczamy w
bułce tartej. Kulki spłaszczamy na kształt kotleta i wrzucamy na rozgrzany
olej. Smażymy do zarumienienia.Podajemy same, lub z sosami:
pieczarkowym lub
pomidorowym.
Koszt: w zależności głównie od ceny
ziemniaków 1.5-3.5 zł (ok 3 porcje z podanych składników)