Wykonanie
To ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia – w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:)SKŁADNIKI NA
KAKAOWY BISZKOPT:6
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
maki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao2 łyżki
olejuWszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier, a następnie
żółtka. Zmiksować. Dodać
olej i dalej miksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i
kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.SKŁADNIKI NA
MLECZNA MASĘ:1/2 szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku niebieskiego pełnego2/3 szklanki
cukru350 g
masła16 g
cukru waniliowegoMleko zwykłe zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Ostudzić.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane
mleko w proszku i ucierać do gładkości.Ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.SKŁADNIKI NA
POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:100 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej70 g
masłaMasło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie bawił się w wyciąganie ciasta wcześniej tylko jedli zaraz po wyciągnięciu z lodówki.SMACZNEGO !!!