ßßß
 
            
         To ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia – w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:)SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:6 jajek3/4 szklanki cukru1/2 szklanki maki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakao2 łyżki olejuWszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej.Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.SKŁADNIKI NA MLECZNA MASĘ:1/2 szklanki mleka2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego2/3 szklanki cukru350 g masła16 g cukru waniliowegoMleko zwykłe zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej70 g masłaMasło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie bawił się w wyciąganie ciasta wcześniej tylko jedli zaraz po wyciągnięciu z lodówki.SMACZNEGO !!!
To ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia – w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:)SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:6 jajek3/4 szklanki cukru1/2 szklanki maki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakao2 łyżki olejuWszystkie składniki powinny byc w temperaturze pokojowej.Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłozyć do formy o wymiarach 25*34 cm (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka.SKŁADNIKI NA MLECZNA MASĘ:1/2 szklanki mleka2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego2/3 szklanki cukru350 g masła16 g cukru waniliowegoMleko zwykłe zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej70 g masłaMasło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu to nie przeszkadzało, nikt nie bawił się w wyciąganie ciasta wcześniej tylko jedli zaraz po wyciągnięciu z lodówki.SMACZNEGO !!!