Wykonanie

Składniki:
Biszkopt na formę o wymiarach 25×35:8 średniej wielkości jaj1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
maki tortowejszczypta
soli3 płaskie łyżki
kakao4 łyżki
oleju4 łyżki letniej, przegotowanej
wody1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa waniliowa na formę o wymiarach 25×35: :2 kostki miękkiego
masła po 200 g1 szklanka
cukru pudruopakowanie
mleka w proszku pełnego 3,2% ( ok. 5 szklanek)700g – 800g
serka homogenizowanego waniliowegolaska wanilii lub
olejek waniliowyDodatkowo:2 paczki okrągłych
biszkoptówkakao do posypaniaPoncz:2 szklanki
kawy espresso200 ml
likieru (u mnie
kokosowy)Wykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy
biszkopt.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy do uzyskania masy jajecznej, następnie nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje
cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy
olej oraz
wodę.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Formę o wymiarach 25×35 smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby
biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już
biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa równe blaty.

Przygotowujemy masę
waniliową. Miękkie
masło ubijamy z
cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy
serki homogenizowane, gdy dokładnie się połączą stopniowo, nie przerywając miksowania dodajemy
mleko w proszku oraz ekstrakt z
wanilii:
laskę wanilii lub odrobinę
olejku waniliowego. Wszystko miksujemy przez około 5 minut do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

Jeden blat
biszkoptu wkładamy do formy, ponczujemy go obficie i wykładamy na niego połowę waniliowej masy.
Biszkopty zanurzamy na chwilkę w ponczu i układamy na cieście aż zakryjemy całą przestrzeń, oprószamy to delikatnie gorzkim
kakao. Drugi blat zanim położymy na
biszkopty musimy jedną stronę sponczować i posmarować połową pozostałego kremu, układamy kremem do
biszkoptów i porządnie dociskamy. Wierzch ciasta ponczujemy i wykładamy resztę masy waniliowej.
Biszkopty zanurzamy w ponczu i układamy na masę. Wszystko obficie obsypujemy gorzkim
kakao. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny przed podaniem, najlepiej jednak jest przygotować ciasto wieczorem i podawać na drugi dzień. Krojąc ciasto warto nóż zanurzyć w wodzie.


Inspiracja Przepis delikatnie zmodyfikowany dla własnych potrzeb:)