Wykonanie

Składniki:1 podwójny
filet z kurczakaprzyprawa pikantna do
kurczakapapryka słodka mielona
przyprawa do potraw
pieprz cytrynowy1 łyżeczka
papryki słodkiej w płatkach2 szklanki
bulionu warzywnego2 łyżki
mąki1 szklanka
śmietany 18%sól do smaku
masło do podsmażenia roladekfarsz:300 g świeżych
kurek lub mrożonych2 małe
cebule2 łyżki
masła2 czubate łyżki
serka śmietankowego naturalnego2 łyżki białego
półwytrawnego wina1 łyżka
papryki słodkiej w płatkach0,5 łyżeczki
pieprzu cytrynowegosól do smakuWykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy
mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie
przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie
mięso z obu stron i odkładamy.
Kurki oczyszczamy, myjemy, odcedzamy i kroimy drobno.
Cebulę obieramy i kroimy drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło, podsmażamy
cebulę z
pieprzem cytrynowym i
płatkami suszonej
papryki, dodajemy
kurki i smażymy tak długo aż puszczą
wodę, dodajemy
wino i smażymy tak długo aż
woda z
winem a odparuje w trakcie smażenia, wtedy dodajemy dwie łyżki
serka śmietankowego naturalnego i mieszkamy do momentu aż się rozpuści i połączy z
kurkami i
cebulą. Smażymy wszystko przez około 5 minut i zdejmujemy z ognia do ostudzenia. W razie potrzeby doprawiamy
pieprzem i
solą.

Na płacie
mięsa układamy grubo farszu, zaginając boki do środka i zwijając
mięso tworząc rulonik. Na patelni rozgrzewamy
masło, układamy zwinięte roladki i smażymy na złoty kolor, przekładamy do garnka, podlewamy
bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25-30 minut.
Mąkę rozprowadzamy ze
śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Gotujemy to jeszcze przez około 5 minut.

Podajemy z
ziemniakami lub
makaronem penne i ulubionymi dodatkami.



Danie bierze udział w akcji: