ßßß
2 średnie cebule300- 350 gramów kurek150 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%około 300 – 350 ml bulionu warzywnego lub wołowegosól, pieprzmąka do obtaczania mięsaPolędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na około 3 cm plastry, rozgnieść dłonią, obsypać solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 30 minut.W tym czasie grzybki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki ( optymalnie wybrać jak najmniejsze okazy).Po pól godzinie kawałki mięsa obtoczyć w mące, przysmażyć z obu stron na oleju, kiedy mięso będzie prawie gotowe, dodać pokrojone w plasterki cebule, smażyć razem do zeszklenia cebulki, dodać kurki, zalać około 1,5 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego, dusić na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut, ewentualnie doprawić, wyłączyć gaz. Do śmietanki dodać 2 łyżki gorącego bulionu, całość wlać do mięsa, wymieszać dokładnie.Mięsko podałam z ziemniakami z koperkiem i surówki z ogórków małosololnych, cebulki i pomidorów.
