Wykonanie
Delikatne
grzybki z delikatnym mięskiem, danie sycące i bardzo smakowite :)Przepis z bloga "Kuchnia w opałach" z moimi minimalnymi zmianami.W ten sam sposób możemy również przyrządzić
filety z kurczaka.

2 średnie
cebule300- 350 gramów
kurek150 gramów kwaśnej, gęstej
śmietany 18%około 300 – 350 ml
bulionu warzywnego lub wołowego
sól,
pieprzmąka do obtaczania
mięsaPolędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na około 3 cm plastry, rozgnieść dłonią, obsypać
solą i
pieprzem, odstawić do lodówki na około 30 minut.W tym czasie
grzybki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki ( optymalnie wybrać jak najmniejsze okazy).Po pól godzinie kawałki
mięsa obtoczyć w
mące, przysmażyć z obu stron na
oleju, kiedy
mięso będzie prawie gotowe, dodać pokrojone w plasterki
cebule, smażyć razem do zeszklenia
cebulki, dodać
kurki, zalać około 1,5 szklanki
bulionu wołowego lub warzywnego, dusić na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut, ewentualnie doprawić, wyłączyć gaz. Do
śmietanki dodać 2 łyżki gorącego
bulionu, całość wlać do
mięsa, wymieszać dokładnie.
Mięsko podałam z
ziemniakami z
koperkiem i surówki z
ogórków małosololnych,
cebulki i
pomidorów.

