ßßß
Składniki:2 filety z kurczaka16 marynowanych pieczarek16 oliwek czarnych lub zielonych3 ogórki konserwowe4 duże kawałki papryki konserwowej100 g żółtego sera½ szklanki mąki1 szklanka bułki tartej3 jajkaprzyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia i oregano8 patyków do szaszłykówWykonanie:Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą pojedynczą cześć fileta dzielimy na pół, z dwóch filetów powinno nam wyjść 8 płatów. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Ulubione przyprawy łączymy ze sobą i oprószamy nimi mięso z dwóch stron, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Paprykę, ogórki, żółty ser kroimy w większą kostkę. Oliwki oraz pieczarki odsączamy z zalewy. Na patyki do szaszłyków układamy kolejno: pieczarkę, ogórek konserwowy, paprykę konserwową, żółty ser i oliwkę, tą czynność powtarzamy jeszcze raz, do momentu skończenia miejsca na kiju. Przygotowane szaszłyki warzywne odkładamy.
Mięso wyjmujemy z lodówki. Na każdym płacie mięsa układamy nadziane warzywa i zawijamy tak jak rulonik. W razie potrzeby możemy sobie pomóc wykałaczkami, które później usuwamy po upieczeniu.
Jajka roztrzepujemy na talerzu (możemy dodać do nich suszoną bazylię), bułkę tartą i mąkę wysypujemy na talerze, panierujemy mięso, najpierw w mace, w jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Na samym końcu wyjmujemy wykałaczki i kij na szaszłyki.


Serwujemy przekrojone na pół. Najlepiej smakują z frytkami.