ßßß Cookit - przepis na Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk

Kolorowy filet z kurczaka – panierowany szaszłyk

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 filety z kurczaka
16 marynowanych pieczarek
16 oliwek czarnych lub zielonych
3 ogórki konserwowe
4 duże kawałki papryki konserwowej
100 g żółtego sera
½ szklanki mąki
1 szklanka bułki tartej
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia i oregano
8 patyków do szaszłyków
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą pojedynczą cześć fileta dzielimy na pół, z dwóch filetów powinno nam wyjść 8 płatów. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Ulubione przyprawy łączymy ze sobą i oprószamy nimi mięso z dwóch stron, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Paprykę, ogórki, żółty ser kroimy w większą kostkę. Oliwki oraz pieczarki odsączamy z zalewy. Na patyki do szaszłyków układamy kolejno: pieczarkę, ogórek konserwowy, paprykę konserwową, żółty ser i oliwkę, tą czynność powtarzamy jeszcze raz, do momentu skończenia miejsca na kiju. Przygotowane szaszłyki warzywne odkładamy.
Mięso wyjmujemy z lodówki. Na każdym płacie mięsa układamy nadziane warzywa i zawijamy tak jak rulonik. W razie potrzeby możemy sobie pomóc wykałaczkami, które później usuwamy po upieczeniu.
Jajka roztrzepujemy na talerzu (możemy dodać do nich suszoną bazylię), bułkę tartą i mąkę wysypujemy na talerze, panierujemy mięso, najpierw w mace, w jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Na samym końcu wyjmujemy wykałaczki i kij na szaszłyki.
Serwujemy przekrojone na pół. Najlepiej smakują z frytkami.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/03/19/kolorowy-filet-z-kurczaka-panierowany-szaszlyk