Wykonanie
Składniki:
2
filety z kurczaka16 marynowanych
pieczarek16
oliwek czarnych lub zielonych
3
ogórki konserwowe4 duże kawałki
papryki konserwowej100 g
żółtego sera½ szklanki
mąki1 szklanka
bułki tartej3
jajkaprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
bazylia i
oregano8 patyków do szaszłyków
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą pojedynczą cześć fileta dzielimy na pół, z dwóch filetów powinno nam wyjść 8 płatów. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Ulubione
przyprawy łączymy ze sobą i oprószamy nimi
mięso z dwóch stron, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Paprykę,
ogórki,
żółty ser kroimy w większą kostkę.
Oliwki oraz
pieczarki odsączamy z zalewy. Na patyki do szaszłyków układamy kolejno:
pieczarkę,
ogórek konserwowy,
paprykę konserwową,
żółty ser i
oliwkę, tą czynność powtarzamy jeszcze raz, do momentu skończenia miejsca na kiju. Przygotowane szaszłyki warzywne odkładamy.
Mięso wyjmujemy z lodówki. Na każdym płacie
mięsa układamy nadziane warzywa i zawijamy tak jak rulonik. W razie potrzeby możemy sobie pomóc wykałaczkami, które później usuwamy po upieczeniu.
Jajka roztrzepujemy na talerzu (możemy dodać do nich suszoną
bazylię),
bułkę tartą i
mąkę wysypujemy na talerze, panierujemy
mięso, najpierw w mace, w
jajku a na końcu w
bułce tartej. Smażymy na głębokim
oleju do momentu zarumienienia. Na samym końcu wyjmujemy wykałaczki i kij na szaszłyki.
Serwujemy przekrojone na pół. Najlepiej smakują z frytkami.