Wykonanie
Spaghetti…z marchewką?Opublikowano 12 maja 2013, autor: M.
Owoc sobotniego eksperymentowania z P.

Czas przygotowania: ok. 1 hSkładniki (na 4-5 osób):1 opakowanie
makaronu spaghetti500 g
piersi z kurczaka4
marchewki (średniej wielkości)2 średnie
cebule (lub 1
cebula i
por)1/2 szkl.
soku pomidorowegokoncentrat pomidorowyolej rzepakowy4-5 łyżkek
sosu sojowego2 łyżeczki
natki pietruszkiPrzyprawy do marynaty:2
kostki rosołowe (lub 1 łyżka
vegety)
papryka słodkapapryka ostraczosnek granulowany (lub ząbek zmiażdżonego
czosnku)Przygotowanie:
Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawach, wstawić na ok. 30 min do lodówki).
Marchewkę pokroić na bardzo drobne paski (julienne), a
cebulę w piórka.Zamarynowaną pierś smażyć na
oleju na dużym ogniu przez ok. 3 min, po czym zmniejszyć ogień, dodać
marchewkę i
cebulę i dusić pod przykryciem kolejne 15 min. Do sosu dodać koncentrat (wedle uznania) i
sok pomidorowy.Wstawić
wodę na
makaron. Gdy zacznie wrzeć, dodać do niej łyżkę
soli i trochę
oleju rzepakowego).
Makaron gotować do momentu, kiedy stanie się al dente.Odcedzone spaghetti wymieszać dokładnie z sosem,
sosem sojowym i
natką pietruszki, tak, by
makaron był nimi równomiernie pokryty. Doprawić do smaku
czosnkiem granulowanym i
ostrą papryką .Gotowe danie można posypać startym,
żółtym serem.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →