ßßß
Czas przygotowania: ok. 1 hSkładniki (na 4-5 osób):1 opakowanie makaronu spaghetti500 g piersi z kurczaka4 marchewki (średniej wielkości)2 średnie cebule (lub 1 cebula i por)1/2 szkl. soku pomidorowegokoncentrat pomidorowyolej rzepakowy4-5 łyżkek sosu sojowego2 łyżeczki natki pietruszkiPrzyprawy do marynaty:2 kostki rosołowe (lub 1 łyżka vegety)papryka słodkapapryka ostraczosnek granulowany (lub ząbek zmiażdżonego czosnku)Przygotowanie:Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawach, wstawić na ok. 30 min do lodówki). Marchewkę pokroić na bardzo drobne paski (julienne), a cebulę w piórka.Zamarynowaną pierś smażyć na oleju na dużym ogniu przez ok. 3 min, po czym zmniejszyć ogień, dodać marchewkę i cebulę i dusić pod przykryciem kolejne 15 min. Do sosu dodać koncentrat (wedle uznania) i sok pomidorowy.Wstawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, dodać do niej łyżkę soli i trochę oleju rzepakowego). Makaron gotować do momentu, kiedy stanie się al dente.Odcedzone spaghetti wymieszać dokładnie z sosem, sosem sojowym i natką pietruszki, tak, by makaron był nimi równomiernie pokryty. Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym i ostrą papryką .Gotowe danie można posypać startym, żółtym serem.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →