Wykonanie
Gdy za oknem mroźno, lub wietrznie tak jak prognozują na jutro w Trójmieście, a ja zziębnięta wracam do domu to już od progu marzę o rozgrzewającym posiłku. Uwielbiam, gdy w takie dni czeka na mnie w lodówce garnek z gęstą, sycącą zupą. Jedyne co pozostaje do zrobienia to odgrzanie zupy i cieszenie się aromatycznym, ciepłym posiłkiem. W okresie jesienno-zimowym najchętniej sięgam po zupy z nutką pikantności,
korzennych przypraw, które świetnie rozgrzewają i działają bakteriobójczo. Więc dość gadania czas na przepis, zupa z
soczewicy idealna na jesienne chłody.Składniki:
Bulion warzywny ok. 2 l
Soczewica (4
torebki x 80 g)
Pierś z kurczakaOstra papryczkaCzosnekGałka muszkatołowaKurkumaSłodka paprykaOstra paprykaSos sojowySposób przygotowania:
Bulion warzywny gotujemy według podanego przepisu na domowy
bulion, w przypadku typowo
warzywnego bulionu nie dodaje
mięsa do
wywaru. Jesienne zupy wzbogacam także
papryczkami chilli, mam zapas małych, suszonych papryczek, zaledwie dwie dodają niezłej ostrości zupie. Możemy również dodać świeżą, drobno pokrojoną papryczkę i gotować ją z całym
wywarem. Po ugotowaniu
bulionu wybieram warzywa, pozostawiając tylko
marchewkę, którą lekko rozgniatam widelcem, dodaję
soczewicę, podsmażoną
pierś z kurczaka przyprawioną
solą i
pieprzem. Zupę doprawiam słodką i
ostrą papryką,
gałką muszkatołową,
sosem sojowym i łyżeczką
kurkumy. Gdy
soczewica jest już ugotowana dodaję przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażony na odrobinie
oliwy czosnek i pozostawiam do zagotowania. Zupę podaję z
kiełkami brokuła lub
rzodkiewki.

Zupa z
soczewicy to aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca, propozycja w sam raz na jesienne obiady. Mroźne i chłodne dni z miseczką takiej zupy już mi nie straszne.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...