Wykonanie
Dziś wpis ekspresowy bo i danie, które chce Wam zaprezentować do szczególnie skomplikowanych i pochłaniających czas nie należy. Ale świetnie sprawdzi się, gdy cały dzień pędzisz i na porządny obiad w zasadzie brakuje czasu. W takim wypadku lepiej zjeść coś lekkiego, szybkiego i domowego niż pierwszego lepszego fast fooda.
Sałatka z sosem
tuńczykowym, bo o niej
mowa, z powodzeniem sprawdzi się również jako lunch do pracy o ile oczywiście współpracownicy nie mają nic przeciwko zapachowi
ryby. Moi nie mają, więc dziś
sałatka z sosem
tuńczykowym zaspokaja mój głód w
porze obiadowej a jutro świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy. Bazę sałatki możesz skomponować według własnego gustu bądź zasugerować się lodówkowym asortymentem 😉 Moja
sałatka z sosem
tuńczykowym bazowała na
rukoli, ale świetnie sprawdzi się także
roszponka czy po prostu gotowy
miks sałat dostępny w prawie każdym sklepie. Oprócz
rukoli dodałam również ćwiartki żółtych
pomidorków koktajlowych,
kiełki brokuła,
kukurydzę,
ogórki konserwowe i
por. Kolorowo i zdrowo! Jeśli chodzi o sos potrzebujesz zaledwie 3 składników.Składniki na sos
tuńczykowy:
Tuńczyk w puszce2
jajka ugotowane na twardo
Jogurt naturalny (1/2 małego kubeczka)
Przyprawy:
sól,
pieprz cytrynowySposób przygotowania:
Tuńczyka odsączamy z zalewy. Proponuję kupić
tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie, zdecydowanie mniej kaloryczny.
Tuńczyka przekładamy do miseczki w której będziemy blendować sos, dodajemy 2 ugotowane na twardo
jajka, połowę
jogurtu,
pieprz i odrobinę
soli. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymanym sosem polewamy ułożoną na talerzu
rukolę z warzywami i voila obiad gotowy.

Lekkostrawny i pełnowartościowy posiłek gotowy, ja tego typu sałatki uwielbiam a Ty?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...