Wykonanie
Dziś jeszcze troszkę rozpusty, w końcu mamy ostatki. W pracy po kilkudniowym urlopie przywitały mnie pączki z nadzieniem różanym, w sam raz do porannej
kawki. Swoją
drogą spodobała mi się opcja rozpoczynania tygodnia pracy od czwartkuAle co tam czas wrócić do normalności. Z okazji ostatków postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem na rogaliki
wodne.Przepis poznałam dzięki mojej współlokatorce, za co bardzo dziękuję, bo rogaliki są wyśmienite. Rogaliki
wodne zrobiły na mnie niesamowite wrażenie. Nie wiem co bardziej smak czy sam sposób przygotowania ciasta. Jak dziś pamiętam swoją reakcję, gdy po raz pierwszy robiąc rogaliki moja współlokatorka kazała wyrobione ciasto zawinąć w ściereczkę kuchenną i włożyć do cieplej
wody. Nie piekłam wtedy zbyt wielu ciast i
ciasteczek, ale mimo wszystko coś mi tu nie grało…„yyy ale jesteś pewna?”Chwilę niestety musiała mnie przekonywać do swego, wtedy jeszcze według mnie całkiem absurdalnego, pomysłu. Przez chwilę nawet udało mi się zasiać w niej ziarno niepewności czy oby na pewno tak się robi te rogaliki, ale szybko powróciła do swojego stanowiska. Zabrała wyrobione ciasto, zawinęła w ściereczkę i włożyła do
wody. Nie miałam już nic do gadania. Do tej
pory, rogaliki robimy wspólnie za każdym razem wspominając moją reakcję, śmiejąc się przy tym z moich nieudolnie zawiniętych rogalikówSkładniki:
mąka 1/2 kg
margaryna 1 kostka
drożdże 5dkg2
jajka2 łyżki
śmietany 18%3 łyżki
cukru (kusi mnie bardzo żeby następnym razem zmodyfikować przepis i dodać
miód oraz pełnoziarnistą
mąkę)
cukier wanilinowy 1 opakowanieulubiona
konfituraSposób przygotowania:Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto i uformować wałek. Tak przygotowane ciasto zawijamy w czystą ściereczkę kuchenną i wkładamy do szerokiego naczynia z letnią
wodą.

Ciasto pozostawiamy zanurzone w wodzie na ok 20 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć i zacząć „wychodzić” ze ściereczki. Wybieramy z
wody, rozwijamy i dzielimy na 3 części.

Po kolei każdą część rozwałkowujemy, pamiętając o delikatnym podsypaniu
mąką blatu. Ciasto dzielimy na prostokąty lub trójkąty.


Każdy kawałek ciasta smarujemy ulubioną
konfiturą i zawijamy w kształt rogalika. W naszych rogalikach wykorzystaliśmy
konfiturę z
żurawiny,
dżem truskawkowy,
jagodowy, oraz pokruszoną
czekoladę z
migdałami, przygotowaną w ten sam sposób jak w przypadku
ciastek owsianych . Dzięki tak pokruszonej
czekoladzie cały rogalik wypełniony jest nadzieniem. Mimo wszystko moim ulubieńcem była domowa
konfitura żurawinowa i
dżem jagodowy pychotkaaaa.

Zwinięte rogaliki układamy na blaszce, smarujemy
żółtkiem i posypujemy
cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C, pieczemy ok 20 minut i voila!

Rogaliki
wodne gotowe!Może nie jest to przekąską, którą powinniśmy się zajadać na co dzień ale na ostatki jak najbardziej się nada.Pozdrawiam serdecznieSmakUla.Podziel się...