ßßß
Pomimo, że ciacho pyszne to miałam ochotę na coś innego, nowego i ku mojej radości znalazłam nową inspirację! Przepis, który chciałabym Wam dziś przedstawić znalazłam na blogu hpba.pl Od pierwszej chwili gdy zobaczyłam pięknie wyglądające, do tego zdrowe, kuleczki rafaello w wersji black&white wiedziałam że muszę takie przygotować! Proporcje i składniki troszkę zmodyfikowałam i do dzieła, święta niebawem, więc czas wypróbować nowe przepisy.Składniki:Kasza jaglana ok. 200-250 gMleko kokosowe (1 puszka)Wiórki kokosowe (6-7 łyżek do masy + do obtoczenia)KakaoMiód 6-7 łyżekMigdałySposób przygotowania:Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy woda odparuje, dodajemy do garnka mleko kokosowe, 6-7 łyżek miodu, 6-7 łyżek wiórek kokosowych, całość chwilę gotujemy i obserwujemy konsystencję masy. Jeśli jest mało kleista i zbyt rzadka, gotujemy jeszcze chwilę, pamiętając o częstym mieszaniu. Jeśli masa wyszła zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Po odparowaniu nadmiaru wody zdejmujemy masę z ognia i studzimy.Przestudzoną masę blendujemy i zabieramy się za formowanie kulek. Aby otrzymać rafaello w wersji black&white należy przygotować miseczkę z wiórkami kokosowymi, drugą natomiast z kakao do obtoczenia naszych kulek. Następnie bierzemy porcję masy na jedną kulkę, wkładamy do środka orzech, formujemy kulkę, a na koniec obtaczamy w białej lub czarnej posypce.
I gotowe! Świąteczne rafaello bez pieczenia w wersji black&white prezentuje się świetnie i tak też smakuje. Przepis wypróbowany i zdecydowanie godny polecenia, Twoi świąteczni goście będą z pewnością zaskoczenie, że z kaszy jaglanej można przygotować takie cudeńka.
Z podanej porcji otrzymałam ok 40 kulek rafaello a ich przygotowanie zajęło mi mniej więcej 50 minut. Przepis na rafaello bez pieczenia to coś nowego w mojej kuchni, przygotowane zostało po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Cudowny zapach mleka kokosowego, który unosił się w całym domu to dodatkowy atut tego przepisu. Mam nadzieję, że skusicie się na małe eksperymenty, a może znacie już ten przepis?Kończąc, tym słodkim akcentem, cykl Wielkanocnych inspiracji chciałabym już dziś życzyć Wam:S makowitychM ile spędzonych w rodzinnym gronieA petycznychK olorowychU śmiechniętych i radosnychL ekkich a zarazem luźnych (zwłaszcza spodni ;),A w poniedziałek całkiem lanychŚwiąt Wielkanocnych
Ściskam świątecznieSmakUla.Podziel się...