ßßß Cookit - przepis na Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

nazwa

Wykonanie

Od kilku dni chodzi za mną domowa chińszczyzna, bardzo delikatna i łagodna w smaku.
Miała zagościć i rozpieścić nasze podniebienia w miniony weekend, ale niestety osiedlowe sklepiki zawiodły mnie swoim asortymentem. Nagle grzyby mun, jak na złość wyparowały ze sklepów! Ale nie dałam za wygraną.
Dziś w drodze do pracy odwiedziłam jeszcze kilka sklepów i tadammmm! SĄ! Przemiła Pani w sklepie wygrzebała ze sklepowej półki ostatnią paczkę.
Więc postanowione dziś na obiad kurczak po chińsku z makaronem ryżowym i grzybkami mun
Przepis zaczerpnięty z kuchni cioci stał się próbą odnalezienia smaków z dzieciństwa (nie obyło się bez małego koła ratunkowego w postaci telefonu do cioci- pamięć zawodna jest, więc szybko spisuję przepis oby znowu nie uleciał ;)).
Do przygotowania kurczaka po chińsku dla 4 osób potrzebujemy:
opakowania grzybów Mun
makaron ryżowy (ja ostatnio w ramach zmiany nawyków żywieniowych wybieram brązowe makarony, także polecam makaron z brązowego ryżu nitki)
2 duże cebule (ze względu na zapasy w lodówce wybrałam cebulę czerwoną)
4-5 ząbków czosnku
kalafior mrożony
filet z piersi kurczaka ok. 0,5 kg
sos sojowy
sól morska, pieprz
szczypiorek opcjonalnie
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności proponuję zająć się grzybkami z całego dania potrzebują najwięcej czasu by odpowiednio zmiękły. Przygotowuje je zgodnie z zaleceniami opisanymi na opakowaniu.
Grzybki moczę przez 15 min. w gorącej wodzie, w garnku pod przykryciem.
Następnie zlewam wodę, płuczę je i oczyszczam. Grzybki zalewam świeżą wodą, gotuje koło 15 minut i odcedzam.
W garnku obok wstawiam wodę, gdy zacznie się gotować wrzucam różyczki mrożonego kalafiora. Po ok. 10 minutach powinien być gotowy,odcedzam.
Gdy grzybki zażywają kąpieli a kalafior zaczyna się gotować, ja zajmuję się czosnkiem i cebulką. Oczyszczam i drobno siekam.
Kolejny pod nóż idzie kurczak! Myję go, kroje w kostkę i doprawiam solą morską i pieprzem (u mnie wersja z Kamisa, sól morska prowansalska- bardzo ciekawa w smaku, polecam). Kurczaka odstawiam na chwilę.
Przygotowuję patelnię i duży garnek w którym później wymieszam wszystkie składniki.
Na patelnię wlewam łyżkę oliwy, rozgrzewam i wrzucam posiekany czosnek z cebulką. Mmmm też uwielbiacie ten zapach?
Gdy cebula i czosnek zeszklą się, przekładam je do garnka (staram się odsączyć składniki, tak aby na patelni pozostało jak najwięcej oliwy).
Na tą samą patelnię wrzucam kurczaka. Podsmażam i przekładam do garnka.
Czas zająć się grzybkami.
Są to o tyle trudni przeciwnicy, że nigdy nie mogę zdecydować się ile ich dokładnie dodać. Gdy wrzucam suszone grzybki do wody, zawsze wydaje się, że jest ich troszkę za mało, a gdy namokną prawie wychodzą z garnka.
Tym razem je przechytrzyłam. Wrzuciłam wszystkie, a co!
Mniej więcej połowę pokroiłam w cienkie paski i wrzuciłam na patelnie by lekko podsmażyć, a resztę zapakowałam do foliowej torebki i zamroziłam na kolejny raz.
Nigdy tak nie robiłam więc nie wiem czy tak przygotowane grzyby nadają się do mrożenia ale przetestuję
Na koniec gotuję wodę w czajniku i zalewam makaron. Pod przykryciem pozostawiam na ok 5 min. W tym czasie kroję na mniejsze kawałki kalafior, podsmażam chwilę i odkładam do garnka.
Makaron odcedzam, lekko przecinam nożem na mniejsze części i dodaję do garnka (za każdym razem gdy próbuję połamać suchy makaron ryżowy, to jest on wszędzie tylko nie w misce więc wybieram opcję „na mokro”).
Wszystkie składniki lekko podgrzewam w garnku. Mieszając, jednocześnie dodaję sos sojowy (na taką porcje dodaje ok. połowę buteleczki, ale to kwestia gustu).
Żeby było choć troszkę zdrowiej wybrałam wersję sosu sojowego z mniejsza zawartością soli.
Gotowe danie przekładam na talerze i posypuję świeżym szczypiorkiem.
Mam nadzieje że nie zniechęci Was mój, jakże długi, sposób przygotowania dania.
W praktyce przygotowanie zajmuje koło 35 minut i zdecydowanie możecie zredukować liczbę wykorzystanych garnków 😉
Ja ostatnio jestem szczęśliwą posiadaczką zmywarki więc mogę szaleć
Kurczak po chińsku z brązowym makaronem ryżowym jest jednym z moich ulubionych, domowych dań chińskich.
Chińszczyzna po polsku daje radę!
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/kurczak-po-chinsku-makaronem-ryzowym