Wykonanie
Czas na prawdziwie
męski obiad, czyli mięcho w roli głównej! Dziś na naszym talerzu kotlety
schabowe.Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała, ale Panowie nie martwicie się najważniejsze czyli
mięsko i panierka została! Dobre wieści drogie
Panie kotlety
schabowe nie wymagają smażenia, więc obędzie się bez sprzątania kuchenki i wietrzenia mieszkania. Podczas przygotowania kotletów
schabowych bazą panierki pozostaje, tak jak w oryginale rozbite
jajko . Ja do
jajek dodaje odrobinę
mleka,
soli i
pieprzu .
Mięsko kroimy na plastry i rozbijamy. Każdy kawałek
schabu przyprawiam
solą i
pieprzem, następnie moczę w
jajku, panierce i układam na blaszce. Do tej
pory kotlety
schabowe w mojej (nie)tradycyjnej wersji robiłam zazwyczaj w panierce z
płatków kukurydzianych, które lekko kruszyłam. Dziś poszalałam i zrobiłam nie jedną, nie dwie ale aż 3 wersje panierki do moich kotletów. I skromnie
powiem jedna lepsza od drugiej!I wersja: to zwykłe
płatki kukurydziane, lekko pokruszone,II wersja: to
otręby owsiane,III wersja: popping z
amarantusa, moje ostatnie odkrycie o lekko
orzechowym posmaku, które możemy dodać do
musli,
jogurtu, czy nawet zupy!Najładniej przed pieczeniem prezentuje się popping z
amarantusa, ma on strukturę drobnych, leciutkich kuleczek.

Po upieczeniu nie jest już aż tak efektownie ale za to bardzo smacznie. Najbardziej chrupka i przypominająca tradycyjną panierkę jest wersja I z
płatkami kukurydzianymi,
płatki lekko się zapiekają tworząc złocistą, chrupiącą panierkę. Co do
otrębów owsianych, jest to ciekawa odmiana, aczkolwiek dodałabym do nich np.
ostrą paprykę, by nadać panierce wyrazistszy smak. Panierowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180º i piekę ok 30 minut. Po 15 minutach, o ile kotlety już się lekko zarumieniły, przewracam je na drugą stronę. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączam również termoobieg z grzaniem góra, dół. Kotlety
schabowe podaję z porcją warzyw. W dniu dzisiejszym postawiliśmy na
pomidory z
jogurtem naturalnym i
szczypiorkiem.

Tak przygotowane kotlety to świetna alternatywa dla naszych tradycyjnych, smażonych schaboszczaków, które zawsze kojarzyły mi się z typowo niedzielnym, rodzinnym obiadem. Jest to dość szybka propozycja obiadowa, więc świetnie nadaje się do przygotowania po przyjściu z pracy. Znacznie zdrowiej i mniej kalorycznie wcale nie oznacza gorzej a wręcz przeciwnie, spróbuj a będziesz zaskoczona/y jak pyszne danie można otrzymać tak niewielkim nakładem pracy i czasu!
Dasz się skusić?Pozdrawiam serdecznie,SmakUla.Podziel się...