Wykonanie
Taką propozycję podania wymysliłam przypadkiem. Lubię korzystać z gotowych przepisów i szukać inspiracji, jednak coraz częściej sama wpadam na pomysły tego co przyrządzam w kuchni :). Ta opcja powinna trafić do gustu nie tylko tym, którzy są na diecie i nie jedzą smażonego
mięsa, ale także tym, którzy nie mają czasu na długie pieczenie czy smażenie.
Szynka rozbita i zamarynowana potrzebuje około 30 minut na czas pieczenia. Prawda że niedługo?
***
Mięso pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm. Następnie rozbić tłuczkiem, tak jak kotlety
schabowe.Mieszanką ulubionych
ziół, przypraw ( u mnie
bazylia,
czosnek granulowany,
tymianek,
pieperz czarny i
cayenne) i
soli posypać
mięso z każdej strony. Można też natrzeć
olejem. Ostawić na kilka godzin do chłodnego miejsca.W
między czasie oczyścić
pieczarki, pokroić w drobną kostkę, posolić i podsmażać na patelni około 10 minut.
Ogórki również pokroić w podobny sposób.Na zamarynowane
mięso nakładać farsz i zawijać w sposób kopertowy. Jeżeli
mięso nie klei się do siebie ( tak może być w przypadku kiedy używamy do marynaty
oleju) można poprzypinać je wykałaczkami.Piekarnik ustawić na funkcję grillowania z włączonym termoobiegiem na temperaturę 200 stopni.
Mięso ułożyć na kratkę, a pod nią wsunąć blaszkę na wytapiający się tłuszcz. Piec około 30 minut. W połowie
pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.***