ßßß Cookit - przepis na Grillowana szynka ( w piekarniku ) z nadzieniem.

Grillowana szynka ( w piekarniku ) z nadzieniem.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Taką propozycję podania wymysliłam przypadkiem. Lubię korzystać z gotowych przepisów i szukać inspiracji, jednak coraz częściej sama wpadam na pomysły tego co przyrządzam w kuchni :). Ta opcja powinna trafić do gustu nie tylko tym, którzy są na diecie i nie jedzą smażonego mięsa, ale także tym, którzy nie mają czasu na długie pieczenie czy smażenie. Szynka rozbita i zamarynowana potrzebuje około 30 minut na czas pieczenia. Prawda że niedługo?
***
Mięso pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm. Następnie rozbić tłuczkiem, tak jak kotlety schabowe.
Mieszanką ulubionych ziół, przypraw ( u mnie bazylia, czosnek granulowany, tymianek, pieperz czarny i cayenne) i soli posypać mięso z każdej strony. Można też natrzeć olejem. Ostawić na kilka godzin do chłodnego miejsca.
W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w drobną kostkę, posolić i podsmażać na patelni około 10 minut. Ogórki również pokroić w podobny sposób.
Na zamarynowane mięso nakładać farsz i zawijać w sposób kopertowy. Jeżeli mięso nie klei się do siebie ( tak może być w przypadku kiedy używamy do marynaty oleju) można poprzypinać je wykałaczkami.
Piekarnik ustawić na funkcję grillowania z włączonym termoobiegiem na temperaturę 200 stopni. Mięso ułożyć na kratkę, a pod nią wsunąć blaszkę na wytapiający się tłuszcz. Piec około 30 minut. W połowie pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.
***
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/03/grillowana-szynka-w-piekarniku-z.html